Tool geeft signaal bij onjuiste diagnose test door interactie
Op dit moment zijn er 50.000 geneesmiddel-testinteracties (GTI’s) beschreven, waaraan je kunt zien of de voorgeschreven geneesmiddelen hun werk doen en of er sprake is van bijwerkingen van geneesmiddelen, stelt Van Balveren, werkzaam als laboratoriumspecialist klinische chemie in het St Jansdal Ziekenhuis Harderwijk. Medio mei promoveerde ze aan de UTwente op het onderwerp Drug laboratory test interactions in clinical practice.
De interacties die niet bekend zijn, kunnen zorgen voor diagnostische fouten, zoals het voorbeeld dat Van Balveren noemt van een patiënt die een afwijkende laboratoriumtest had door een maagzuurremmer. Hierdoor leek het alsof er een verhoogde hoeveelheid tumormarker in het bloed zat, waardoor ten onrechte de diagnose kanker werd overwogen.
Elektronische signaleringssystemen kunnen bijdragen aan het herkennen van GTI’s. Voor haar promotieonderzoek ontwikkelde Van Balveren algoritmes in een softwaresysteem dat een signaal afgeeft als er sprake kan zijn van een geneesmiddel-testinteractie.
Signalen
Voor verdere ontwikkeling is de software geïmplementeerd in het laboratorium van het ErasmusMC en het Jeroen Bosch Ziekenhuis, en uiteindelijk is het de bedoeling dat de meldingen van GTI’s vanuit het laboratorium worden doorgestuurd naar artsen, zodat de arts het signaal kan meenemen in de overweging.
Verder vervolgonderzoek zal duidelijk moeten maken of een melding raak is, want het is niet werkbaar als een arts driehonderd meldingen per dag krijgt, aldus Van Balveren. Het is op dit moment nog niet bekend of dit vervolgonderzoek er komt.