Ziekenhuizen en apothekers komen in actie voor Oekraïne
Op initiatief van het Oekraïense ziekenhuis in Lviv, nabij de Poolse grens, is een lijst opgesteld van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen waaraan een aantal ziekenhuizen grote behoefte heeft, meldt de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), de vereniging van 29 regionale ziekenhuizen.
Medische hulpmiddelen worden ingezameld bij een centraal opslagpunt en van daaruit vervoerd tot aan de grens tussen Polen en Oekraïne. Vervolgens worden de hulpmiddelen getransporteerd naar de betreffende ziekenhuizen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) steunt dit initiatief, aldus de SAZ.
Omdat het leveren en vervoeren van medicijnen binnen en buiten Europa is gebonden aan regelgeving en vergunningen, hebben de regionale ziekenhuizen de IDA Foundation betrokken bij hun actie. Deze onafhankelijke wereldwijde sociale onderneming verstrekt geneesmiddelen aan ontwikkelingslanden. IDA Foundation levert de gevraagde geneesmiddelen met bijbehorende vergunningen tegen ontwikkelingstarief.
De SAZ meldt dat ziekenhuizen medische hulpmiddelen kunnen aanbieden en een financiële bijdrage kunnen overmaken aan de IDA Foundation, die hiermee geneesmiddelen koopt waaraan de ziekenhuizen in Oekraïne behoefte hebben.
Apothekers
Ook apothekers willen in actie komen voor de getroffen gebieden in oorlog. De redactie heeft gesproken met diverse openbaar apothekers die noodhulp willen bieden door bijvoorbeeld het inzamelen van geneesmiddelen, maar geen van hen wil hierover geciteerd worden, onder andere vanwege mogelijke sancties door de handhavende instanties.
De inspectie laat desgevraagd weten vragen te krijgen van apothekers die willen weten wat de mogelijkheden zijn om te helpen. Volgens de IGJ is het goed dat apothekers deze vragen stellen vóórdat ze een initiatief op touw zetten, aangezien ze geen vergunning hebben om geneesmiddelen te exporteren naar Oekraïne. De inspectie adviseert de apothekers zich aan te sluiten bij initiatieven van reeds bestaande hulporganisaties.
Bedrijven met een farmaceutische groothandelsvergunning en geneesmiddelfabrikanten mogen wel geneesmiddelen versturen naar andere landen. Naast het volgen van de Europese kwaliteitsvereisten is het, volgens de IGJ, ook belangrijk vooraf te overleggen of het ontvangende land de medicijnen wil accepteren.
Antibiotica en pijnstillers
Eerder meldde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat Nederland geneesmiddelen, zoals antibiotica en pijnstillers, en medische hulpgoederen en -apparatuur levert aan Oekraïne. De lading bestaat onder andere uit 10.000 paar handschoenen, 10.000 jassen en 50.000 mondmaskers.
Deze geneesmiddelen en hulpmiddelen zijn beschikbaar gesteld door VWS en het RIVM. Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) regelt het transport.