‘Verbeter ondersteuning bij beperkte gezondheidsvaardigheden’
Naast het geven van gezondheidsvoorlichting en het vergroten van kennis moet de ondersteuning zich richten op het verwerven van vaardigheden en zelfvertrouwen.
Veel informatie over geneesmiddelen is voor de genoemde groep patiënten te ingewikkeld en, omdat ze vaak meerdere medicijnen gebruiken, is het ook complex het complete medicatiegebruik te overzien, stelt Visscher, die zijn promotieonderzoek uitvoerde bij de Hogeschool Utrecht en het Nivel, terwijl hij als 'buitenpromovendus' verbonden was aan de Universiteit Maastricht.
Het onderzoek van Visscher laat zien dat je meer moet doen dan alleen maar informatie en folders geven, maar ook goed met de patiënten moet bespreken hoe je dat gebruik van alle medicijnen nu ook echt in de praktijk gaat doen.
Training zorgverleners
In zijn proefschrift geeft de bewegingswetenschapper ook aanbevelingen voor ontwerp en inhoud van relevante zelfmanagementinterventies en hij benadrukt het belang van het betrekken van de groep patiënten zelf bij het ontwikkelen van dergelijke interventies.
Ook concludeert Visscher dat een actievere aanpak en training van gezondheidsprofessionals vereist is om patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden ook echt te bereiken.