Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

30% minder bijwerkingen door farmacogenetica

PW6 - 03-02-2023
Patiënten hebben 30% minder last van ernstige bijwerkingen als de dosering van hun medicatie wordt afgestemd op hun DNA-profiel. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek onder zevenduizend patiënten in zeven landen, onder leiding van het LUMC.
30% minder bijwerkingen door farmacogenetica

De onderzoekers ontwikkelden een DNA-medicatiepas die het DNA-profiel van een patiënt koppelt aan de medicijnen waarvan de verwerking wordt beïnvloed door de genen. De deelnemende patiënten waren verspreid over meerdere specialismen, zoals oncologie, cardiologie en psychiatrie, maar ook huisartsgeneeskunde.

Deze studie vormt voldoende basis om de DNA-medicatiepas te vergoeden en onderdeel te maken van de standaardzorg, menen LUMC-onderzoekers Henk-Jan Guchelaar en Jesse Swen. “We willen er naartoe dat het DNA van elke patiënt die bij de apotheek komt in kaart wordt gebracht”, zegt Guchelaar. “Alleen op die manier maken we de behandeling effectiever en veiliger voor elke patiënt.”

Bij het in kaart brengen van het DNA van iedere patiënt keken de onderzoekers specifiek naar twaalf genen. Samen hebben de vijftig verschillende varianten in deze genen invloed op de werking van 39 medicijnen. Tot twaalf weken na de start zocht een verpleegkundig specialist contact met de patiënten om te vragen naar hun bijwerkingen, zoals diarree, bloedarmoede, zenuwpijn of verlies van smaak. 

Meer regie

Patiënten met de DNA-medicatiepas hadden niet alleen minder last van bijwerkingen, ze waren ook erg blij met de pas zelf. Het geeft hen volgens de onderzoekers meer regie over hun behandeling, omdat ze er zelf actief bij betrokken zijn. De onderzoeksresultaten verschijnen vandaag in The Lancet.

Het zogeheten U-PGx-consortium, dat de farmacogenticastudie uitvoerde en werd geleid door het LUMC, bestaat verder uit onder meer universiteiten van Uppsala, Liverpool, Wenen, Toulouse, Patras, Aken en Ljubljana, UMC Utrecht en de KNMP.

Document acties

Back to top