Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Albert Bakker (1934-2023) overleden

29-06-2023
Albert Bakker is op 17 juni op 89-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Den Helder. Bakker was onder meer openbaar apotheker, hoogleraar Beroepsuitoefening van de apotheker in de gezondheidszorg aan de Universiteit Utrecht, lid van het KNMP-bestuur en medeoprichter van PRISMA. “Hij liep mee in de voorhoede van de farmacie.”
Albert Bakker (1934-2023) overleden

"Gedreven apotheker" stond op de rouwkaart. Tijdens de herdenkingsdienst een week later stond de familie stil bij die woorden. Er was goed over nagedacht en gesproken. Hoe druk je zo’n betekenisvol leven uit? De woorden waren heel goed gekozen. Albert Bakker was een gedreven apotheker. Een inspiratiebron en leermeester voor velen. Een paar woorden waren genoeg, altijd afgewogen, nooit opdringerig. Hij liet velen van ons de mooie kanten van het vak zien.  

Albert Bakker studeerde farmacie in Groningen. Al tijdens de opleiding werkte hij aan een promotieonderzoek. In 1961 promoveerde hij op een proefschrift op het gebied van isotopen en schildklierhormoon. De isotopen kwamen toen al uit Petten. Met de trein naar Groningen. Achter op de fiets in een kartonnen doos kwamen ze uiteindelijk op het lab. Alberts vrouw Inke - ze leerden elkaar in Groningen tijdens de studietijd kennen - sprak er mooi over bij de herdenkingsdienst.

Met dit proefschrift werd Albert later, toen hij de openbare farmacie in ging, een van de weinige gepromoveerde openbaar apothekers. Hij liep mee in de voorhoede van de farmacie. Patiëntgericht denken, medicatiebewaking, farmacotherapieoverleg met huisartsen, automatisering in de apotheek, het kwam allemaal langs. Pionierswerk, zeker in die tijd, zowel in zijn apotheek in Den Helder als aan de vergadertafel.

Albert was lid van het hoofdbestuur van de KNMP en van vele commissies binnen de farmacie die richting gaven aan de inhoud van het beroep. De jaren tachtig waren roerig. Thema’s als ‘Klaar om te wenden’, van product naar patiënt, de balans tussen bedrijf en zorgverlenerschap, apothekers in loondienst, gezondheidscentra, hielden de gemoederen flink bezig. En Albert Bakker zei daar verstandige dingen over. Voor een aantal collega’s misschien niet radicaal genoeg, maar altijd met respect en met beide benen op de grond.

Dankbaar mens

In 1988 werd hij hoogleraar in Utrecht, een positie met een stevige brug naar de praktische farmacie, waar in die tijd de bereiding van geneesmiddelen ook nog toe gerekend werd. De faculteit daar was nog maar net bekomen van de taakverdeling en concentratie (TVC) operatie (aantal farmacieopleidingen van vier naar twee).

Albert bracht rust en ruimte, stond aan de basis van het op de kaart zetten van de farmacoëpidemiologie. De eerste promoties op dit gebied kwamen met hem als promotor tot stand. Later gaf hij ook vele impulsen aan Lareb, PHARMO en farmaceutisch praktijkonderzoek. PRISMA (Praktijk Research In Samenwerking Met Apothekers) werd mede door hem opgericht.

In de Jubileumuitgave 25 jaar Stichting SIR staat een mooi interview met Albert. In dat interview wordt hij gekarakteriseerd als een "dankbaar mens". Bijna vergeten woorden. Maar Albert ten voeten uit. En hij wist dat ook goed aan anderen over te brengen.

Bert Leufkens, Toine Egberts, Marcel Bouvy

 

Document acties

Back to top