Bereiding talksuspensie van de markt na ernstige longklachten
Lareb heeft zes meldingen ontvangen van ernstige klachten na het gebruik van talksuspensie die in twee ziekenhuisapotheken bereid zijn. De meldingen gingen over ademhalingsproblemen en ontstekingsreacties die binnen een dag na toepassing optraden. Drie patiënten zijn overleden, waarbij volgens Lareb de bijwerkingen mogelijk een rol hebben gespeeld. De overige drie patiënten zijn hersteld of herstellende.
Na overleg tussen de IGJ en de bereidende apotheken is besloten deze ziekenhuisbereidingen van talksuspensies uit voorzorg niet meer te gebruiken. Alle ziekenhuisapotheken in Nederland zijn hiervan direct op de hoogte gesteld via de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA).
De talksuspensies zijn van de markt gehaald. Klachten treden snel op, dus patiënten bij wie deze producten eerder zijn gebruikt, hoeven zich geen zorgen te maken.
Grondstoffen
Volgens Lareb is het bekend dat ernstige longreacties kunnen optreden bij talksuspensies, maar er lijkt sprake van een toename die niet kan worden verklaard. In een aantal onderzoeken is een verband gevonden tussen de grootte van talkdeeltjes en ernstige reacties van de longen. Talk met minder kleinere deeltjes lijkt minder vaak klachten te veroorzaken.
Het is niet uit te sluiten dat er iets is veranderd aan de grondstoffen van de talksuspensies die door de ziekenhuisapotheken bereid werden. De bereiders zoeken dat verder uit, aldus Lareb.
Klaplong
Talksuspensies kunnen worden gebruikt voor het samenplakken van beide longvliezen (pleurodese), bijvoorbeeld bij een klapjong of om vochtophoping tussen de longbladen te voorkomen. Talksuspensies worden alleen gebruikt in ziekenhuizen, waar op dit moment andere, wel beschikbare talksuspensies worden gebruikt.