Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG: aanhoudend wereldwijd tekort Ozempic en Victoza

PW48 - 21-11-2023
Door capaciteitsproblemen en een snel gestegen vraag houdt het wereldwijde tekort aan Ozempic (semaglutide) ook in 2024 aan. Ook levert de fabrikant minder Victoza (liraglutide), meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Huisartsenorganisatie NHG adviseert Ozempic om te zetten naar een andere GLP-1-agonist.
CBG: aanhoudend wereldwijd tekort Ozempic en Victoza

De fabrikant levert tijdelijk minder van het diabetesmedicijn Victoza om de productie van Ozempic te verhogen. Naar verwachting zal het tekort aan Victoza duren tot minimaal het tweede kwartaal van volgend jaar.

Ozempic is veel in de media omdat het off-label wordt gebruikt als afslankmiddel. Eerder dit jaar waarschuwde het CBG om dit geneesmiddel niet zonder toezicht van een arts te gebruiken.

Het CBG adviseert artsen en apothekers Victoza tijdelijk niet voor te schrijven of mee te geven aan nieuwe patiënten, en om dit voor Ozempic te beperken.

Dulaglutide

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) adviseert om bij een tekort aan Ozempic de patiënt om te zetten naar een andere GLP-1-agonist, waarvan het effect op harde cardiovasculaire eindpunten is aangetoond. De voorkeur gaat uit naar dulaglutide (Trulicity); dit middel wordt net als Ozempic eenmaal per week toegediend. 

Het omzetten naar semaglutide in tabletvorm (Rybelsus) raadt het NHG af. Dit omdat het onzeker is dat de effectiviteit op cardiovasculaire uitkomstmaten vergelijkbaar is. Daarnaast is het effect bij orale toediening lastiger te voorspellen, omdat er veel variatie in absorptie is tussen personen. Ook is er een aanzienlijke variatie in de absorptie bij dezelfde persoon, aangezien de biologische beschikbaarheid afneemt bij gelijktijdige inname met voedsel of grote hoeveelheden water. De absorptie neemt juist toe bij langdurig vasten.

Risico-informatie

Handelsvergunninghouder Novo Norddisk heeft over dit onderwerp een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd. De brief met risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar onder anderen internisten, (ziekenhuis)apothekers, huisartsen en diabetesverpleegkundigen.

Document acties

Back to top