Deel verwoeste apotheken Oekraïne weer hersteld
“In de regio’s die onder controle staan van de Oekraïense regering is de situatie langzaamaan weer genormaliseerd”, zegt Klimov per telefoon vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev. Maar ook hier zijn luchtaanvallen nog altijd geen verleden tijd. “De Russen blijven bombardementen uitvoeren, ook op Kiev.” Drie dagen eerder was er nog een aanval en moest hij halsoverkop de schuilkelder in, zegt Klimov. Toch zijn de meeste apotheken in de hoofdstad nu weer in bedrijf, verzekert hij.
Elders in het land, waar de strijd veel heviger is dan in Kiev, is dat nog niet het geval. Klimov: “Door de grootschalige militaire operaties aan de frontlinie verandert de situatie daar iedere minuut. Het is daarom onmogelijk precies te zeggen hoeveel apotheken in het land redelijk normaal kunnen opereren of nog grote hinder ondervinden van de oorlog. Exacte data hebben we niet.”
Waren er in de eerste maanden van de oorlog schrijnende tekorten aan geneesmiddelen, de aanvoer daarvan is inmiddels drastisch verbeterd, verzekert Klimov. Dat betreft zowel de lokale leveringen als de import van medicijnen. “Het is niet zo dat de situatie weer helemaal hetzelfde is als voor de oorlog, maar je ziet de dynamiek van betrouwbare medicijnleveringen snel terugkeren. De voorraden zijn weer redelijk op peil.”
Vorig jaar stroomden er vanuit de rest van Europa weliswaar grote hoeveelheden hulpgoederen richting Oekraïne, waaronder medicijnen en medische hulpmiddelen, maar dat loste de ontstane tekorten nauwelijks op. “Veel geneesmiddelen waren onbruikbaar”, zegt Klimov. “Doosjes waren geopend, blisters aangesproken en flacons en tubes zalf half leeg, of over de vervaldatum. Daar konden we dus niks mee.” Financiële donaties, ook uit Nederland, bleken veel effectiever.
Geldgebrek
Ook al is de geneesmiddelensituatie nu sterk verbeterd, in zowel apotheken als ziekenhuizen, in de ziekenhuizen en overheidsklinieken kampt men nu met een groot tekort aan goedwerkende medische apparatuur. “Geldgebrek, doordat budgetten maar mondjesmaat worden aangevuld, is een pijnlijk probleem. Bovendien zijn veel van de fabrieken van medische apparaten verwoest. Daar lijdt de gezondheidszorg onder.”
Een deel van het probleem is opgevangen met financiële hulp van de internationale apothekersorganisatie FIP aan de vorig jaar in het leven geroepen liefdadigheidsinstelling All-Ukrainian Pharmaceutical Chamber-United European Family Charitable Foundation. Met dat geld kon, in samenwerking met het Oekraïense ministerie van Volksgezondheid, moderne medische apparatuur worden gekocht, waaronder acht ventilatoren voor de intensive care. Klimov: “Met die spullen zijn de levens gered van honderdduizenden burgers en soldaten die de onafhankelijkheid van ons land verdedigen.”
Op het FIP-congres vorig jaar in het Spaanse Sevilla bedankten Klimov en gezondheidsminister Victor Liashko de internationale apothekersgemeenschap hiervoor, onder de slogan ‘Pharmacists of the world for Peace on Earth’.