Europese autoriteiten in actie om schaarste antibiotica te voorkomen
Als de vraag naar antibiotica tegen luchtweginfecties komende winter hetzelfde blijft als het gemiddelde gebruik de afgelopen jaren, dan is er voldoende aanbod, aldus het EMA. Maar door de situatie vanaf nu nauwlettend in de gaten te houden, wil men onverwachte ontwikkelingen snel kunnen signaleren en aanpakken. “De beschikbaarheid van geneesmiddelen is een cruciaal onderdeel van een sterke Europese gezondheidsunie”, aldus Stella Kyriakides, Eurocommissaris voor Volksgezondheid.
Tegelijkertijd roept het EMA zorgprofessionals op uiterst terughoudend te zijn met antibiotica en deze alleen in te zetten bij bacteriële infecties en niet bij virussen zoals griep of verkoudheid, om antibioticaresistentie zoveel mogelijk tegen te gaan. Geadviseerd wordt ook publiekscampagnes op te zetten om burgers bewust te maken van het gevaar van overmatig antibioticagebruik.
De aanbevelingen zijn gebaseerd op data van het EMA en HERA, de sinds september 2021 operationele Health Emergency Preparedness and Response Authority van de Europese Commissie, en hebben met name betrekking op vraag en aanbod van de volgende antibiotica: amoxicilline, amoxicilline/clavulaanzuur, fenoxymethylpenicilline, azitromycine, claritromycine, ceftriaxon, cefotaxim en piperacilline/tazobactam. Deze antibiotica staan ook op een speciale lijst van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Nieuw mandaat
De actie gericht op antibiotica is onderdeel van een groter Europees programma om geneesmiddeltekorten te verkleinen en te voorkomen. Daarvoor wordt een Europese lijst van kritieke geneesmiddelen opgesteld, middelen die gezien hun belang voor de volksgezondheid te allen tijde beschikbaar moeten zijn in Europa. Een eerste versie van de lijst moet eind dit jaar klaar zijn.
Onder een nieuw mandaat heeft het EMA meer verantwoordelijkheid gekregen om geneesmiddeltekorten te monitoren en bij grote zorgcrises snel te kunnen handelen.