Kuipers zoekt steun in Europa voor heruitgifte geneesmiddelen
Geneesmiddelen die op een gecontroleerde wijze worden geretourneerd naar de apotheek, moeten opnieuw beschikbaar gesteld kunnen worden, mits de kwaliteit van het geneesmiddel en de veiligheid voor de patiënt zijn gewaarborgd, vindt Kuipers.
“In mijn ogen kan heruitgifte van geneesmiddelen, naast het tegengaan van verspilling, bijdragen aan het in enige mate verlichten van de huidige geneesmiddeltekorten en inspelen op de taak om geneesmiddeluitgaven te controleren”, aldus de minister. Geneesmiddelverspilling tegengaan is volgens hem bovendien een manier om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen.
Kuipers vestigt in zijn brief aan de Europese Commissie vooral de aandacht op de Falsified Medicines Directive. Hoewel de FMD effectief is gebleken in de strijd tegen vervalste geneesmiddelen en belangrijk is om veilig medicijngebruik in de Europese Unie te waarborgen, houdt deze ook alle vormen van heruitgifte tegen. “Ook al worden geneesmiddelen binnen de vervaldatum, in goede conditie en in de originele verpakking geretourneerd bij de apotheek, ze moeten nu allemaal worden weggegooid.”
Duurzame aanpak
De minister vindt het gezien de huidige ongekende geneesmiddeltekorten en het streven medicijnverspilling tegen te gaan noodzakelijk om de FMD opnieuw tegen het licht te houden. Daarbij benadrukt hij niet te willen morrelen aan de kern van de FMD en ook geen grootschalige heruitgifte van alle ingeleverde geneesmiddelen voor te staan, maar wil onderzoeken onder welke voorwaarden heruitgifte een veilige en gunstige optie is.
“Een duurzame aanpak van onze farmaceutische bevoorradingsketen is volgens mij onontbeerlijk om de toekomstige weerbaarheid van ons zorgsysteem veilig te stellen”, aldus Kuipers.
Ruim 80% van de geneesmiddelen kosten zo goed als niets. Het weer in de handel brengen zal meer geld kosten dan het oplevert. Heeft iemand de Minister al voorgerekend waar het break even point zit?