Longrevalidatie duurzaam effectief bij ernstig astma
In deze observationele studie keken de onderzoekers naar de gegevens van 49 patiënten die hadden deelgenomen aan longrevalidatie. Direct na afloop van de intensieve therapie was er verbetering in onder meer astmaklachten, longfunctie en kwaliteit van leven, concluderen de onderzoekers, die de resultaten hebben gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.
Zes en twaalf maanden na de behandeling kwamen de patiënten nogmaals op controle, waarbij ze op alle aspecten nog steeds beter scoorden dan vóór hun behandeling. Ook hadden de patiënten na longrevalidatie minder astma-aanvallen.
Voor deze blijvende verandering was geen verhoging of andere medicatie nodig. Ook is geen van de deelnemers aan het onderzoek gestart met biologicals, wat volgens de onderzoekers de potentie toont van niet-medicamenteuze behandelingen.
Intensieve longrevalidatie
Longrevalidatie is een intensief traject van tien weken. Afhankelijk van de persoonlijke doeleinden kan de patiënt een klinisch of poliklinisch traject volgen, aldus het Radboudumc. Het programma bestaat uit groepsactiviteiten zoals educaties, instructies en beweeg- en trainingsonderdelen. Ook is er individuele begeleiding gericht op de manier van omgaan met een chronische longaandoening.
In het Radboudumc wordt de behandeling uitgevoerd door een multidisciplinair team, dat bestaat uit onder meer longartsen, psychologen, fysiotherapeuten en gespecialiseerde verpleegkundigen.