Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

LUMC ontdekt nieuwe behandeling tegen vorm van leverontsteking

17-07-2023
Onderzoekers van het LUMC hebben een nieuwe behandeling tegen de dodelijke, niet-alcoholische leverontsteking (NASH) ontdekt. Zij zijn erin geslaagd een stofje te ontwikkelen dat leidt tot verhoging van een lichaamseigen LXR-agonist in de lever, waardoor wel de ontsteking wordt geremd, maar niet de vetaanmaak wordt gestimuleerd.
LUMC ontdekt nieuwe behandeling tegen vorm van leverontsteking

Tegen NASH, waaraan wereldwijd meer dan 100 miljoen mensen lijden, bestaan op dit moment nog geen medicijnen. Levertransplantatie is de enige beschikbare behandeling. NASH is een leverontsteking, waaraan leververvetting voorafgaat. De ziekte is vaak het gevolg van een ongezonde leefstijl met weinig lichaamsbeweging en calorierijke voeding. De aandoening kan leiden tot leverfibrose en levercirrose en uiteindelijk ook leverkanker.

De onderzoekers van het LUMC, onder leiding van dr. Martin Giera en prof. Patrick Rensen hebben samen met collega’s uit München, San Diego, Groningen en Xi’an een ontstekingsremmer gevonden die NASH voorkomt en behandelt. Deze ontstekingsremmer is succesvol getest in preklinisch onderzoek. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift EMBO Molecular Medicine.

Patent aanvragen

Jaren geleden kwamen onderzoekers al tot de ontdekking dat je ontstekingsreacties in de lever kunt remmen met bepaalde stoffen, zogeheten synthetische LXR-agonisten. Maar het probleem was dat diezelfde stoffen er ook voor zorgden dat de lever heel veel vet ging aanmaken. Daardoor kwamen er te veel vetten en cholesterol in het bloed terecht. Het onderzoek werd daarom stopgezet.

Op basis van de nieuwe ontdekking hebben Giera en Rensen samen met de andere onderzoekers een patent aangevraagd voor potentiële behandelingen van NASH en andere ontstekingsziekten. De volgende stap is de bevindingen in klinische studies verder te ontwikkelen, om het stofje uiteindelijk als pil aan patiënten te kunnen aanbieden.

Document acties

Back to top