Ongeval wordt Sonja Keizers (19/6/1967- 26/9/2023) fataal
Sonja Keizers, echtgenote van apotheker Paul Lebbink, mede-eigenaar van de Haagse Transvaal Apotheek, zette zich haar hele leven met veel passie in voor de positie van vrouwen, in de maatschappij in het algemeen en de farmacie in het bijzonder. “Vrouwen zijn de vernieuwers van de farmacie, maar het gaat mij nog niet snel genoeg. Op beleids- en bestuursniveau bepalen mannen nog altijd de bedrijfscultuur”, zei ze uit hoofde van haar voorzitterschap van NOVA. “Ik wil van NOVA een club maken waar vrouwelijke apothekers zich gesteund voelen om zichzelf te ontwikkelen en de farmaceutische praktijk beter te maken.”
In een opiniebijdrage in het Pharmaceutisch Weekblad sprak ze zich eind 2020 uit over parttime werken door vrouwen. “Zolang vrouwen op de arbeidsmarkt worden achtergesteld, is parttime werken een deel van het probleem in plaats van een deel van de oplossing. Vrouwen zijn meer gebaat bij eerlijke lonen, goede kinderopvang, ruimer partnerverlof en gelijke carrièrekansen. Pas als we dat hebben bereikt is parttime werken een volledig vrije keuze, zowel voor vrouwelijke als voor mannelijke apothekers.” Twee jaar eerder pleitte ze in een opiniebijdrage voor meer vrouwen op topposities in de farmacie, omdat de sector dan wel feminiseert maar toch vooral mannen eigenaar zijn van apotheken. “Ook bepalen mannen wat farmaceutische zorg is en wat die mag kosten.”
Meer recentelijk mengde ze zich in de discussie over de vooral via sociale media verspreide informatie over mogelijke nadelige effecten van hormonale anticonceptie. “Goed dat apothekers zich hierover uitspreken en in gesprek gaan met pilgebruikers. Laten we de zorgen van jonge vrouwen vooral serieus nemen”, schreef ze. “Meer aandacht voor de effecten op stemming en seksbeleving (veelgenoemde redenen waarom jonge vrouwen afhaken) is op zijn plaats: zowel in het onderzoek als in de spreekkamer van huisarts en apotheker.” Eerder had ze een nijpend tekort aan de anticonceptiepil “een Nederland onwaardige situatie”, genoemd.
Klantvriendelijk
Sonja Keizers studeerde farmacie in Utrecht (’84-’91) en haalde een doctoraal Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (’98-2000). Daarna was ze twee jaar beleidsmedewerker op het ministerie van VWS, voordat ze in november 2005 Apotheek Pillen en Praten begon in Den Haag. Het gesprek met de patiënt stond voor haar altijd centraal en het is niet voor niets dat de apotheek meermaals werd uitgeroepen tot de meest klantvriendelijke apotheek van Nederland. Pillen en Praten was haar “love baby”, schreven collega’s in een in memoriam op de website van de apotheek.
In april 2020 nam ze afscheid van Apotheek Pillen en Praten en ging ze aan de slag als consultant Farmacie. Daarna was ze ook nog beleidsadviseur bij de Harteraad en adviseur bij het Rode Kruis. Voor Plus Magazine beantwoordde ze iedere maand drie vragen van lezers.