Waarschuwing gemeenten: uitvoering IZA dreigt vast te lopen
Volgens de VNG loopt de uitvoering van het in september 2022 afgesloten IZA – dat tot doel heeft de zorg goed, toegankelijk en betaalbaar te houden – vertraging op doordat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de financiële middelen voor 2023 pas in september aan de gemeenten heeft verstrekt. Daarbij komt dat het ministerie het niet mogelijk maakt deze zogenaamde SPUK-gelden mee te nemen naar 2024. De SPUK-regeling is door VWS beschikbaar gesteld voor alle gemeenten voor sport en bewegen, gezondheidsbevordering, cultuurparticipatie en de sociale basis. Met als stip op de horizon: een gezonde generatie in 2040.
Doordat gemeenten de gelden niet kunnen meenemen naar volgend jaar, dreigen de plannen voor bijvoorbeeld valpreventie en de aanpak van overgewicht van kinderen spaak te lopen, aldus de VNG, die benadrukt dat de inzet van gemeenten cruciaal is om de zorg en ondersteuning voor inwoners die dat nodig hebben toegankelijk te houden.
Betrouwbare partner
De vereniging roept de minister van Financiën op om “de starheid te laten varen” en de voortgang van het IZA niet langer te vertragen. De gemeenten verwachten dat het Rijk zich opstelt als betrouwbare partner. “Het Rijk heeft deze vertraging veroorzaakt en moet nu ook verantwoordelijkheid nemen voor de oplossing”, aldus Cathelijne Dortmans, voorzitter van de commissie Zorg Jeugd en Onderwijs, namens de VNG. “Als we willen versnellen, zoals het Bestuurlijk Overleg IZA vorige week maandag heeft besloten, dan moeten gemeenten deze middelen mee kunnen nemen naar 2024.”
Preventie en leefstijl
Met het vorig jaar gesloten IZA streeft het ministerie van Volksgezondheid samen met een groot aantal partijen naar goede, toegankelijke en betaalbare zorg. Deze ‘passende zorg’ is nodig omdat de gezondheidszorg onder druk staat: "als we niets doen dreigt alles vast te lopen". Het IZA, ondertekend door onder meer de overkoepelende organisaties van ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg, omvat een werkagenda met thema’s als ‘regionale samenwerking’, ‘versterking organisatiegraad eerstelijnszorg’ en ‘preventie en leefstijl’.