Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Medicijn borstkanker vergoeden na prijsonderhandelingen’

15-07-2024
Het middel sacituzumab govitecan (Trodelvy) kan worden vergoed voor bepaalde patiënten met borstkanker, adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Agema van VWS. Voorwaarde is wel dat zij overeenstemming bereikt met de fabrikant over een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Eerdere prijsonderhandelingen liepen op niets uit.
‘Medicijn borstkanker vergoeden na prijsonderhandelingen’

Al in juli 2022 adviseerde het Zorginstituut de minister van VWS om sacituzumab govitecan op te nemen in het basispakket. Het Zorginstituut concludeerde toen dat het medicijn meerwaarde heeft voor patiënten, maar dat het niet kosteneffectief was. Voor een kosteneffectieve prijs moest de vraagprijs minimaal 75% omlaag. Alleen dan was het maatschappelijk verantwoord om het medicijn te vergoeden uit het basispakket, oordeelde het Zorginstituut. Omdat de fabrikant niet tot deze prijskorting bereid was, besloot de minister in maart 2023 het middel niet op te nemen in het basispakket.

Eind april 2024 heeft de fabrikant nieuwe gegevens aangeleverd voor een herbeoordeling van de kosteneffectiviteit. Deze nieuwe data uit de nog lopende studie geven meer duidelijkheid over het effect van de behandeling. Op basis hiervan stelt het Zorginstituut nu vast dat een korting van minimaal 55% op de vraagprijs noodzakelijk is om vergoeding van het middel uit het basispakket maatschappelijk te verantwoorden. De minister wordt daarom geadviseerd de prijsonderhandelingen met de fabrikant te heropenen.

Langer leven

Sacituzumab govitecan is een medicijn dat kan worden gebruikt voor de behandeling van volwassen patiënten met niet te opereren of uitgezaaide triple-negatieve borstkanker. Bij deze vorm is doelgerichte behandeling en genezing niet meer mogelijk. Studiedata laten zien dat patiënten bij behandeling met dit middel gemiddeld 5,4 maanden langer leven dan bij behandeling met chemotherapie. In Nederland komen ongeveer 277 patiënten per jaar in aanmerking voor behandeling.

Document acties

Back to top