‘Nieuwe cao moet werken in de apotheek aantrekkelijk houden’
Het belangrijkste punt van de nieuwe cao Apothekers in Dienstverband 2024-2025 is een salarisverhoging: de salarisschalen voor apothekers in dienstverband worden per 1 juli 2024 structureel verhoogd met 4%. Ook krijgen de werknemers een vaste pensioengevende eindejaarsuitkering van 1% van het genoten jaarsalaris, dat de werkgevers uitbetalen in december, voor het eerst in december 2024.
Dat hebben de Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apothekers (WZOA) en de Vereniging van Apothekers in Dienstverband (VAD) vastgelegd in de nieuwe cao, die een looptijd heeft van 1 maart 2024 tot en met 28 februari 2025.
Een meerderheid van 90% van de leden van de VAD stemde in met het cao-akkoord, zegt voorzitter Chuck van de Cappelle. “Hoewel we hoger hebben ingezet, zijn we tevreden met het resultaat. Aan de vergoeding van de diensten was sinds 2017 niets veranderd en nu hebben we een stuk betere vergoeding kunnen realiseren.”
De werkgevers verhogen de dienstenvergoeding met ingang van 1 juli 2024 met 14% en vanaf de volgende cao stijgt de dienstenvergoeding automatisch met een gelijk percentage als de cao-loonstijgingen. Het aantal jaarlijkse verlofdagen wordt met ingang van 1 januari 2025 verhoogd met één dag, van 27 naar 28 dagen per jaar bij een voltijd arbeidsovereenkomst. De waarde hiervan is 0,38% van het jaarsalaris.
Volgens voorzitter Karin Beuning hebben alle aanwezigen bij de WZOA-ledenraadpleging hun akkoord gegeven voor de nieuwe cao. “We zijn blij met het resultaat en we prijzen de constructieve houding van de VAD.”
Korte looptijd
Afgelopen maart schortte de VAD uit onvrede met het loonbod van de werkgevers de cao-gesprekken op. “Voor ons heeft het effect gehad om het overleg stil te leggen, want daarna zijn we onder meer de extra vakantiedag en 1% eindejaarsuitkering met de werkgevers overeengekomen”, aldus Van de Cappelle.
De werknemers stelden verder dat de loonontwikkeling en secundaire arbeidsvoorwaarden ver achterblijven bij andere zorg-cao’s, met name bij die van de huisartsen. Volgens Van de Cappelle gaat de loonstijging sneller in andere zorgsectoren, hoewel de cao-looptijd daar vaak wel twee jaar is. “In onze branche hebben we door financiële onzekerheden te maken met een kortere looptijd van een jaar, dan is een resultaat van 4% niet slecht. Dit voelde als het juiste moment om een deal te sluiten, en deze cao eindigt al over vijf maanden, dan gaan we weer vol inzetten op meer loonsverhoging. Het feit dat de salarissen van collega’s in de zorg sneller stijgen dan bij ons blijft een zorgelijk punt.”
Verder hebben de partijen afgesproken dat werknemers een hogere reiskostenvergoeding ontvangen van 23 cent per kilometer en partners krijgen het wettelijk betaald geboorteverlof met 15% aangevuld door de werkgever, beide regelingen treden met terugwerkende kracht in werking per 1 juli 2024.
Vertrouwen
Zowel werkgevers als werknemers benadrukken de goede sfeer waarin de onderhandelingen voor deze cao de afgelopen maanden zijn verlopen. Beuning: “Het systeem voor bekostiging in de openbare farmacie voelt niet fair waardoor werkgevers weinig financiële ruimte hebben. Beide partijen ondervinden hiervan last, gelukkig begrijpen we dat van elkaar.”
Het werken in de openbare apotheek aantrekkelijk houden, dat is een gedeelde zorg voor de twee cao-partijen. “We moeten er als werkgevers en werknemers samen voor zorgen dat we voldoende collega’s houden in de openbare farmacie”, aldus Beuning, die onderstreept dat de VAD en de WZOA twee verenigingen in ontwikkeling zijn. “We zijn het proces naar een goede cao samen aan het vormgeven en dat gaat met kleine stapjes, dat vertrouwen heb ik altijd gehad.”