Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Overheid moet duidelijkheid creëren over bekostiging regioplannen’

04-10-2024
Voor een betere uitvoering van regioplannen voor passende zorg moeten zorgverleners vaker in gesprek met inwoners. Ook moeten de landelijke overheidspartijen een gezamenlijke openbare werkagenda maken om duidelijkheid te scheppen over domeinoverstijgende bekostiging. Dat adviseert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
‘Overheid moet duidelijkheid creëren over bekostiging regioplannen’

Naar aanleiding van gesprekken met samenwerkende regiopartijen heeft de NZa drie adviezen opgesteld die de regionale samenwerking moeten bevorderen. Dit in het kader van de afspraken die zijn gemaakt in het Integraal Zorgakkoord (IZA).

Regionale samenwerkingsverbanden geven aan dat het lastig is om alle partijen in een regio te blijven betrekken, zoals verzekeraars, gemeenten, onderwijsinstellingen, patiënten en bewoners. Daarom adviseert de zorgautoriteit periodiek een openbaar, maatschappelijk verslag te maken om alle belanghebbenden in de regio op de hoogte te stellen van de voortgang van de plannen. Dit verslag kan worden gebruikt om het gesprek met inwoners vorm te geven.

Randvoorwaarden

Verder geven de regio’s aan dat er landelijke randvoorwaarden nodig zijn om hun regio- en ROAZ-plannen (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) te kunnen realiseren. Het gaat dan bijvoorbeeld om domeinoverstijgende bekostiging, gegevensuitwisseling en inwoners meenemen in de beweging naar passende zorg, zodat zorgverleners beter in staat zijn om die te leveren.

Voor de regiopartijen is het nu onvoldoende duidelijk of en wanneer de landelijke overheid deze punten de komende tijd zal oppakken, aldus de NZa, die pleit voor een gezamenlijke openbare agenda van overheidspartijen. Deze agenda kan regio’s inzicht bieden in waar de overheidspartijen aan werken en wanneer randvoorwaarden mogelijk worden gerealiseerd.

Betaaltitels

De NZa geeft aan de ontwikkelingen in de regio’s te blijven volgen om de beoogde transformaties naar passende zorg te versnellen. Daarnaast benadrukt de zorgautoriteit te werken aan randvoorwaarden voor regionale samenwerking, zoals sector- en domeinoverstijgende betaaltitels.

Ten slotte adviseert de NZa de regiopartijen gezamenlijk verdere invulling te geven aan de afspraak uit het IZA om medio 2026 nieuwe regiobeelden op te leveren. Dit moment biedt de gelegenheid om, op basis van het cijfermatig inzicht dat het regiobeeld biedt, een kritische dialoog te voeren in de regio.

Document acties

Back to top