Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Overweeg cinnarizine bij Menière aanval’

03-10-2024
Artsen kunnen cinnarizine overwegen als symptoombestrijding tijdens Menière aanvallen. Dat staat in de nieuwe richtlijn Diagnostiek en behandeling Ménière van de Nederlandse Vereniging voor Keel-Neus-en-Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.
‘Overweeg cinnarizine bij Menière aanval’

Cinnarizine is geregistreerd bij draaiduizeligheid (vertigo). Er is weinig bewijs voor de effectiviteit bij de ziekte van Menière. Het middel wordt in de richtlijn aanbevolen omdat er nauwelijks tot geen alternatieven beschikbaar zijn voor het bestrijden van duizeligheid bij een aanval.

Een behandeling met cinnarizine kan eventueel worden ondersteund met een dopamine-antagonist, zoals domperidon oraal of metoclopramide. Deze middelen helpen tegen misselijkheid en braken. Daarnaast is er volgens de richtlijn onvoldoende bewijs voor de werkzaamheid van betahistine en diuretica voor de behandeling van de ziekte. En benzodiazepines moeten tijdens een aanval worden vermeden, gezien de kans op gewenning en afhankelijkheid.

Oorzaak

De ziekte van Menière kenmerkt zich door aanvallen van draaiduizeligheid met oorsuizen (tinnitus) en gehoorverlies. Deze kunnen gepaard gaan met een vol gevoel in het oor, misselijkheid en braken. De oorzaak van de ziekte is onbekend, maar vochtophoping in het endolymfatische compartiment van het binnenoor (endolymfatische hydrops) speelt hierbij een rol. De toename van endolymfe in het binnenoor is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de episodisch optredende symptomen.

Een aanval duurt twintig minuten tot enkele uren (maximaal 12 uur). De frequentie van aanvallen verschilt per patiënt, variërend van af en toe een aanval tot één keer per week. In de loop van de jaren treden vaak minder aanvallen op.

De behandeling is erop gericht de frequentie en ernst van de duizeligheidsaanvallen te verminderen. Daarnaast richt behandeling zich op preventie en verlichting van gehoorverlies en oorsuizen en verbetering van kwaliteit van leven.

Document acties

Back to top