Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Vergoeding nieuwe medicijnen in Nederland trager dan in Duitsland’

13-06-2024
Het duurt in Nederland gemiddeld 404 dagen voordat een nieuw geneesmiddel na registratie door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) wordt vergoed. In Duitsland duurt dat nu 126 dagen en in Denemarken 169 dagen, meldt de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).
‘Vergoeding nieuwe medicijnen in Nederland trager dan in Duitsland’

De wachttijd in Nederland is vorig jaar opgelopen van 328 dagen naar 404 dagen; dit is het gemiddelde van medicijnen die wel en niet in de sluis gaan voor prijsonderhandeling.

In Europa liep de gemiddelde wachttijd op van 517 naar 531 dagen, waarbij de meeste wachtdagen (71%) ontstaan na indiening van het vergoedingsdossier. Dit blijkt uit onderzoek in 36 Europese landen, dat is uitgevoerd in opdracht van de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA).

Oncolytica

In totaal hebben de onderzoekers gekeken naar 167 geneesmiddelen die het EMA van 2019 tot en met 2022 goedkeurde. Van deze 167 onderzochte medicijnen waren er begin dit jaar, ruim een jaar na afloop van de onderzoeksperiode van vier jaar, 91 beschikbaar in ons land.

Bij kanker waren 21 van de 48 goedgekeurde geneesmiddelen beschikbaar in ons land, in Duitsland waren dat er 46. Twintig andere Europese landen scoorden hierbij hoger dan ons land, aldus de VIG, die vindt dat patiënten in Nederland beter verdienen.

Complex systeem

Volgens de belangenvereniging voor de farmaceutische industrie zijn er uiteenlopende redenen waarom het lang duurt voordat patiënten toegang krijgen tot nieuwe geneesmiddelen. “In Nederland speelt mee dat we een complex systeem hebben opgetuigd voor vergoeding. Dat beteugelt weliswaar de uitgaven aan geneesmiddelen goed, maar vertraagt dat soms onnodig”, aldus de VIG.

Document acties

Back to top