Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Milde bijwerkingen gemeld griep- en pneumokokkenvaccin

29-08-2024
Bijwerkingencentrum Lareb ontving in het seizoen 2023/2024 bijna 1300 meldingen van vermoede bijwerkingen na de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie. Het type bijwerkingen was vergelijkbaar met dat van vorige jaren.
Milde bijwerkingen gemeld griep- en pneumokokkenvaccin

Van die meldingen gingen er ruim vijfhonderd alleen over de griepvaccinatie en een vergelijkbaar aantal over de pneumokokkenvaccinatie. Bij ongeveer tweehonderd meldingen is het griep- en pneumokokkenvaccin gelijktijdig toegediend.

Per melding konden meerdere bijwerkingen worden gerapporteerd. In totaal werden bijna zevenduizend vermoede bijwerkingen gemeld. Bij de overgrote meerderheid van de meldingen (77%) ging het om bijwerkingen bij een vrouw.

Ontstekingsreacties op de prikplaats, algehele malaise, spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid waren de meest gemelde klachten. Er zijn geen nieuwe of verontrustende bijwerkingen naar voren gekomen. In het betreffende seizoen zijn ruim vier miljoen vaccinaties toegediend.

Zwangere vrouwen

Voor het seizoen 2023/2024 werd ook gekeken naar de bijwerkingen van griepvaccinatie bij zwangere vrouwen met behulp van een vragenlijstonderzoek. Van de ongeveer driehonderd zwangere vrouwen die een griepvaccinatie hebben ontvangen rapporteerde 19,5% minimaal één bijwerking. De genoemde bijwerkingen uit het vragenlijstonderzoek zijn vergelijkbaar met de bijwerkingen in de meldingen.

Document acties

Back to top