ACM grijpt meerdere keren in bij contractering van zorg
Twee brancheorganisaties van zorgaanbieders hebben via hun website niet-openbare informatie met hun leden gedeeld die invloed kan hebben op de onderhandelingen met de zorgverzekeraar, waaronder zelf samengestelde prijsindexcijfers. In beide situaties kreeg de ACM signalen dat zorgaanbieders deze prijsindexcijfers daadwerkelijk gebruikten in de contractonderhandelingen met zorgverzekeraars om hogere prijzen te bedingen.
Aanleiding voor de interventie bij de zorgverzekeraars was het signaal dat prijsinformatie uit eerdere jaren die tussen zorgverzekeraars werd gedeeld de onderhandelingen negatief beïnvloedde. Het is niet bekend om hoeveel zorgverzekeraars het gaat.
Interventies
Na eigen onderzoek van de signalen heeft de ACM de zorgverzekeraars en de brancheorganisaties aangesproken op hun gedrag. De zorgverzekeraars zijn gestopt met het delen van de prijsinformatie, en de ene brancheorganisatie van zorgaanbieders heeft de niet-openbare informatie verwijderd. De andere brancheorganisatie heeft haar leden gemeld dat de eigen situatie leidend moet zijn bij de onderhandelingen met de zorgverzekeraar, aldus de mededingingsautoriteit, die benadrukt dat alle betrokken partijen het uitgangspunt van individuele onderhandelingen hebben doorbroken.
Regionale zorg
Bij zorgcontractering zijn afspraken tussen individuele zorgaanbieders en individuele zorgverzekeraars het uitgangspunt. Op die manier kunnen, volgens de ACM, een zorgaanbieder en een zorgverzekeraar onderling afspraken maken over de zorg die het beste past bij wat er nodig is in een regio. Daarbij hoort dat zorgaanbieders en zorgverzekeraars zelfstandig prijzen en andere contractvoorwaarden bepalen.
Brancheorganisaties
Volgens de mededingingsautoriteit zijn er veel mogelijkheden voor brancheorganisaties om hun leden te ondersteunen bij het contracteren van zorg. Zo is het toegestaan de leden feitelijk te informeren over nieuwe wetgeving, met een duiding hiervan voor de leden.
Maar het is niet toegestaan informatie te geven die de contractering tussen zorgaanbieders en zorginkopers kan beïnvloeden, doordat de leden dan niet langer zelfstandig hun onderhandelingsinzet bepalen.