Alle pasgeborenen krijgen vaccin tegen infectie met rotavirus
Het besmettelijke rotavirus veroorzaakt een ontsteking aan de maag en darmen en kan hevige diarree en uitdroging bij pasgeborenen veroorzaken, waarvoor soms ziekenhuisopname nodig is, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Elk jaar moeten ongeveer 3500 kinderen naar het ziekenhuis, en jaarlijks overlijden vijf tot zes kinderen aan de gevolgen van een rotavirusinfectie.
Een infectie met het rotavirus komt vaak voor bij jonge kinderen, maar toch is het virus niet zo bekend. Dat komt, volgens het RIVM, omdat de infectie alleen met laboratoriumonderzoek is aan te tonen, en dat wordt lang niet altijd uitgevoerd als kinderen diarree hebben.
Bescherming
Om ziekenhuisopname en overlijden te voorkomen, wordt vaccinatie tegen het rotavirus vanaf 2024 toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Het vaccin beschermt kinderen minimaal drie jaar tegen ernstig ziek, daarmee zijn ze beschermd op de leeftijd waarop zij het meest kwetsbaar zijn.
Het rotavaccin is een vloeistof in een kleine tube die kinderen op het consultatiebureau in de mond gedruppeld krijgen. Kinderen krijgen de druppels rond de leeftijd van zes tot negen weken en nog een keer rond de leeftijd van drie maanden.
Het vaccin wordt sinds 2006 in meer landen gegeven, waar het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen met een rotavirusinfectie flink is gedaald.
Darminvaginatie
Zoals bij elke vaccinatie kunnen er bijwerkingen zijn na een vaccinatie met het rotavirusvaccin. Kinderen voelen zich niet zo lekker of krijgen een beetje diarree. Dat is minder erg en duurt korter dan de klachten die door het virus ontstaan.
Een zeer zeldzame bijwerking die kan optreden in de eerste week na vaccinatie is darminvaginatie, waarbij een deel van de darmen blokkeert of verdraait. Dit is goed te behandelen met medische zorg. Behandeling in het ziekenhuis bestaat uit het proberen terug te duwen van de instulping, en soms is een operatie nodig, aldus het RIVM.