Actievoerende apothekersassistenten bij VWS-minister Agema
Volgens FNV en CNV zit er op dit moment geen enkele beweging in het cao-conflict. “Werkgevers zeggen geen geld te hebben om goede arbeidsvoorwaarden af te spreken en wijzen naar de zorgverzekeraars en overheid en die laatste, in de persoon van minister Fleur Agema, wijst weer terug naar de werkgevers”, aldus de bonden. CNV-bestuurder Albert Spieseke zegt dit “frustrerende gepingpong” over de hoofden van de assistenten zat te zijn en roept de betrokken partijen op verantwoordelijkheid te nemen.
FNV-bestuurder Ralph Smeets noemt de lonen van apothekersassistenten in de openbare apotheek “echt te laag”, terwijl het werk niet alleen zwaarder is geworden, maar ook met steeds minder mensen moet worden uitgevoerd, waardoor de werkdruk toeneemt. Dat assistenten in de ziekenhuisapotheek tot wel € 800 per maand meer verdienen – zij vallen onder een andere cao – helpt volgens hem niet om vacatures in openbare apotheken op te vullen.
“Maar ook de administratieve druk vanuit zorgverzekeraars helpt niet. Er blijft veel te weinig tijd over om patiënten snel te helpen”, meent Smeets. Wachttijden worden langer en het humeur van de patiënt slechter. “Deze cirkel moet snel doorbroken worden om verdere leegloop te voorkomen. Daarvoor is heel snel een fatsoenlijke cao noodzakelijk.”
Technisch overleg
De reden dat de cao-onderhandelingen op dit moment zijn opgeschort komt volgens het bestuur van de KNMP door de collectieve acties van de vakbonden. “Het overleg dat nu tussen werkgevers- en werknemersorganisaties plaatsvindt, is een zogenaamd technisch overleg. In dat technisch overleg trachten werkgevers- en werknemersorganisaties afspraken te maken om de veiligheid tijdens collectieve acties te waarborgen”, aldus het KNMP-bestuur, dat nog eens benadrukt geen cao-partij te zijn maar wel aan goede cao’s te hechten en begrip te hebben voor de positie van zowel werkgevers als werknemers.