Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Celstraf voor dagelijks toedienen diazepam aan pleegdochter

PW33/34 - 07-08-2024
De rechtbank Noord-Holland heeft een 39-jarige vrouw veroordeeld tot dertig maanden celstraf, waarvan zes voorwaardelijk, voor het dagelijks toedienen van diazepam aan haar jonge pleegdochter. Daarnaast wordt ze veroordeeld voor diefstal van haar bejaarde buurvrouw en oplichting van een bakkerij.
Celstraf voor dagelijks toedienen diazepam aan pleegdochter

In januari 2020 merkte een kinderarts bij een routinecontrole van de dan 12-jarige pleegdochter van de verdachte dat zij moe en opvallend suffig was. Een paar dagen later is de pleegdochter door de verdachte naar de eerste hulp van het ziekenhuis gebracht omdat ze zo moe was, veel sliep en zwalkte bij het naar de wc gaan, meldt Rechtspraak.nl.

Na opname in het ziekenhuis heeft de pleegdochter aan Veilig Thuis verklaard dat ze iedere avond een blauw pilletje kreeg van haar pleegmoeder. Vervolgens zijn bij urine- en bloedonderzoek bij haar sporen van verschillende geneesmiddelen aangetroffen, waaronder het kalmeringsmiddel diazepam.

Zwaar medicijn

Volgens de rechter heeft de verdachte haar pleegdochter opzettelijk mishandeld door haar nodeloos een zwaar medicijn toe te dienen en daarmee ziek te maken, terwijl zij als pleegmoeder juist geborgenheid en veiligheid moest bieden.

De rechtbank rekent het de vrouw bovendien zeer zwaar aan dat zij hierdoor het vertrouwen en de gezondheid van haar pleegdochter heeft geschaad. Verder heeft de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid genomen voor haar daden en komt ze constant met nieuwe, wisselende verklaringen.

Structurele diefstal

Daarnaast heeft de 39-jarige vrouw zich schuldig gemaakt aan langdurige en structurele diefstal door opnames van contant geld, overboekingen en betalingen van de bankrekening van een bejaarde vrouw – op het moment van aangifte 82 jaar en weduwe.

De verdachte kwam al jaren bij haar aan huis, ze hadden een vriendschappelijke band met elkaar en de aangeefster vertrouwde de verdachte volledig. De verdachte heeft stelselmatig het geld van de bankrekening van de bejaarde vrouw gebruikt om haar eigen levensstijl te bekostigen. Het openbaar ministerie vervolgt haar voor een bedrag van € 16.500. Door de betalingsachterstanden is de buurvrouw zelf in grote financiële problemen gekomen. Verder acht de rechtbank de oplichting van de bakkerij bewezen.

Gevangenisstraf

De rechtbank legt een gevangenisstraf op van dertig maanden, waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar, omdat er een grote kans is dat de verdachte weer een vergelijkbaar misdrijf zal begaan.

Ook moet de vrouw het geld terugbetalen aan de buurvrouw, een immateriële schadevergoeding aan haar stiefdochter betalen en is een contactverbod opgelegd.

Document acties

gearchiveerd onder: Diazepam, celstraf
Back to top