Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Colchicine eerste optie bij jicht met hart- en vaatziekte

PW40en41 - 26-09-2024
Overweeg colchicine als eerste keuze bij patiënten met jicht die een cardiovasculair event hebben doorgemaakt. Dit wordt geadviseerd in de herziene richtlijn over jicht van de Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR).
Colchicine eerste optie bij jicht met hart- en vaatziekte

Patiënten met jicht hebben een verhoogd risico op een cardiovasculaire aandoening. Uit verschillende gerandomiseerde klinische trials en systematische reviews blijkt dat jichtmiddel colchicine een risicoreductie op cardiovasculaire incidenten geeft bij een brede populatie patiënten met hart- en vaatziekten. Van het effect van dit middel op het cardiovasculair risico bij patiënten met jicht die in het verleden een cardiovasculair event hebben doorgemaakt, zijn geen gerandomiseerde klinische trials beschikbaar.

Toch adviseert de richtlijn Diagnostiek en behandeling van jicht in de tweede lijn colchicine te overwegen. Dit advies is onder meer gebaseerd op de resultaten van de grote gerandomiseerde, dubbelblind gecontroleerde LoDoCo-trial, waarin patiënten met jicht zijn geïncludeerd. Ook zou de lage dosering van 0,5 mg per dag veilig zijn.

Verder wordt in de richtlijn gewaarschuwd voor het gebruik van NSAID’s vanwege de cardiovasculaire risico’s. Bij patiënten die een cardiovasculair event hebben doorgemaakt worden deze middelen ontraden.

Document acties

gearchiveerd onder: Colchicine, art- en vaatziekte
Back to top