Deelnemers GLI verliezen ook zonder medicijnen gewicht
Van de GLI-deelnemers gebruikt 12% een vorm van medicatie met gewichtsverlagende werking – zoals diabetesmedicatie – maar bij slecht 1% gaat het om geneesmiddelen met het primair doel om af te vallen, zoals obesitasmedicatie.
Daarom zijn er nog geen gegevens beschikbaar om iets te kunnen zeggen over de effecten van de combinatie van GLI met die specifieke medicijnen, concludeert het RIVM, dat de ontwikkelingen en resultaten van de gecombineerde leefstijlinterventie sinds 2019 volgt in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Kwaliteit van leven
Uit de nieuwe jaarrapportage van het RIVM blijkt verder dat de kwaliteit van leven flink verbeterde, die is 13 punten hoger dan bij het begin van de GLI, op een schaal van 0 (meest ongezond) tot 100 (meest gezond).
De kwaliteit van leven is sterker verbeterd bij deelnemers die meer dan 5% gewicht verliezen dan bij deelnemers die minder gewicht verliezen: 15 punten hoger versus 11 punten hoger dan bij de start. Het gebruik van geneesmiddelen met gewichtsverlagende werking heeft hier geen invloed op. De kwaliteit van leven verbetert, volgens het RIVM, evenveel in de groepen met en zonder gebruik van deze medicijnen.
Gezonde voeding
Sinds 2019 namen 121.000 inwoners van Nederland deel aan de gecombineerde leefstijlinterventie. Ze krijgen twee jaar begeleiding en advies over gezonde voeding, eetgewoontes en beweging. GLI is een programma van ongeveer twee jaar en bestaat uit een actieve behandelfase en een onderhoudsfase. De exacte duur per fase en de precieze invulling ervan verschilt per GLI-programma. Aan welk programma een deelnemer kan meedoen, is afhankelijk van het aanbod in de regio.
De GLI wordt onder voorwaarden vergoed vanuit de basisverzekering en gaat niet ten koste van het eigen risico. Zeven erkende gecombineerde leefstijlinterventies worden vergoed vanuit de basisverzekering.