Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

EMA adviseert extra veiligheidsmaatregelen metamizol

12-09-2024
De bestaande waarschuwingen voor het optreden van agranulocytose in de productinformatie van de pijnstiller metamizol moeten worden aangepast. Dat concludeert de Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC na het risico op deze bijwerking opnieuw te hebben beoordeeld.
EMA adviseert extra veiligheidsmaatregelen metamizol

Door de productinformatie aan te passen hoopt het Europees Medicijn Agentschap (EMA) dat zorgverleners zich meer bewust worden van het risico op agranulocytose en dat zij het sneller herkennen. Het Fins geneesmiddelenbureau had om de beoordeling door de PRAC gevraagd omdat ondanks de recente aanscherping van risicobeperkende maatregelen, nog steeds gevallen van agranulocytose werden gemeld in het land.

In Nederland schrijven artsen de NSAID metamizol voor bij kortdurende behandeling van hevige pijn en koorts waarbij andere analgetica onvoldoende effect hebben of zijn gecontra-indiceerd. In andere landen wordt het middel ook ingezet als behandeling van pijn na een operatie of letsel, bij kankergerelateerde pijn en bij koorts.

Tekort witte bloedcellen

Bij agranulocytose is er sprake van een plotseling en ernstig tekort aan een bepaald type witte bloedcellen. Het kan leiden tot ernstige, mogelijk fatale infecties. De bijwerking is dosisonafhankelijk en kan op elk moment tijdens de behandeling of kort na het stoppen optreden. Het kan ook optreden bij mensen die eerder zonder problemen metamizol hebben gebruikt.

Patiënten die worden behandeld met metamizol moeten worden geïnformeerd over de symptomen van agranulocytose, zoals koorts, koude rillingen, keelpijn, aften in de mond en wondjes in andere slijmvliezen (neus en keel of in de genitale of anale regio). Bij mensen die gelijktijdig met antibiotica worden behandeld, kan het ook asymptomatisch verlopen.
Aangezien agranulocytose vertraagd kan optreden, moeten patiënten ook na het staken van de behandeling alert blijven.

 

Document acties

Back to top