Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ernstig tekort aan antipsychoticum Zypadhera duurt voort

19-08-2024
Het tekort van het antipsychoticum Zypadhera (olanzapine) duurt voort. In Nederlands zijn er tekorten van alle sterktes van het middel, maar met name voor de flacons van 405 mg en 210 mg. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Ernstig tekort aan antipsychoticum Zypadhera duurt voort

Via een tekortenbesluit van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) mag het depotpreparaat Zypadhera tot en met 27 september uit het buitenland gehaald worden. Het geneesmiddel voor de behandeling van schizofrenie is echter ook in het buitenland beperkt beschikbaar, aldus het CBG.

Zorgverleners krijgen het advies geen nieuwe behandelingen te starten met Zypadhera en bij nieuwe patiënten te bekijken wat mogelijk is. Patiënten die al zijn ingesteld op 300 mg moeten zoveel mogelijk gehouden worden op die dosering.

Verder krijgen zorgverleners door de geringe beschikbaarheid van 405 mg het tijdelijk advies om de 300 mg te gebruiken als deze voorradig is: 405 mg/4 weken omzetten naar 300 mg/3 weken; 405 mg/3 weken omzetten naar 300 mg/15 dagen en 405 mg/2 weken omzetten naar 300 mg/10 dagen.

Ook het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) heeft het eerder dit jaar gepubliceerde advies aangepast om de beschikbare voorraad Zypadhera in Nederland zo goed mogelijk in te zetten.

Document acties

Back to top