Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ernstige bijwerkingen bij combinatie naltrexon/bupropion en opioïden

PW33/34 - 08-08-2024
Bij gebruik van het afslankmiddel naltrexon/bupropion in combinatie met opioïden kunnen ernstige, levensbedreigende reacties optreden, waaronder insulten en het serotoninesyndroom. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) adviseert de veiligheidsmaatregelen aan te scherpen.
Ernstige bijwerkingen bij combinatie naltrexon/bupropion en opioïden

Naltrexon gaat de werking van opioïden tegen, wat kan leiden tot ernstige acute onthoudingsverschijnselen. Behandelaars zouden naltrexon/bupropion daarom niet moeten voorschrijven aan mensen die opioïden gebruiken, geeft het EMA aan. Dit is een aanvulling op de huidige contra-indicatie waarin wordt aangegeven naltrexon/bupropion niet toe te passen bij patiënten die op dit moment afhankelijk zijn van chronische opioïden. Ook wordt de combinatie ontraden bij gebruikers van opioïdagonisten zoals methadon en als er al acute onthoudingsverschijnselen zijn.

Daarnaast zijn er gevallen gemeld van onvoldoende pijnstilling tijdens en na de operatie gedurende een behandeling met naltrexon/bupropion. Als een opioïd nodig is, bijvoorbeeld vanwege een operatie, dient de arts de behandeling met naltrexon/bupropion te staken. Dit moet ten minste drie dagen voorafgaand aan het starten met het opioïd gebeuren.

Document acties

gearchiveerd onder: opioïden, opioïd, naltrexon, bupropion
Back to top