Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

FNV en CNV: morgen staking in Friesland, Groningen en Drenthe

01-10-2024
Meer dan driehonderd medewerkers van zeventig openbare apotheken uit Friesland, Groningen en Drenthe leggen morgen het werk neer. De apotheekmedewerkers, die actie voeren voor een betere cao Apotheken, verzamelen op het plein voor het FC Groningen-stadion. Dat melden vakbonden FNV en CNV.
FNV en CNV: morgen staking in Friesland,  Groningen en Drenthe

In de zeventig openbare apotheken staken de apotheekmedewerkers woensdag 2 oktober tussen 13.30 en 18.00 uur. Het is de zesde stakingsronde in de apotheken, waar sinds vier weken acties worden gevoerd.

Ondanks eerdere stakingen in apotheken in Zuid-Holland, Gelderland, Utrecht en Limburg zit er volgens FNV en CNV op dit moment geen enkele beweging in het conflict over de nieuwe cao voor apotheekmedewerkers. “De lonen zijn te laag en de werkgevers komen niet verder dan een bod van 2% salarisverhoging. Dat is onder het niveau van de inflatie, daarmee gaan de mensen nog verder achteruit”, aldus FNV-onderhandelaar Ralph Smeets.

Volgens CNV-bestuurder Albert Spieseke is “de maat echt vol” en is het voor veel apothekersassistenten en hun collega’s al jaren sappelen. De vakbonden roepen de werkgevers op hun verantwoordelijkheid te nemen en op te staan voor hun mensen.  

Minister Agema

Vorige week trokken enkele honderden actievoerders in Den Haag naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voor een ontmoeting met minister Fleur Agema. Ze vroegen haar uit te zoeken wat er met de overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling (OVA) is gebeurd. Zij zegde toe later met een reactie hierop te zullen komen.

Volgens de vakbonden kwam de minister niet met een concrete oplossing en was het eigenlijk “hetzelfde oude verhaal”. “Agema wijst naar de verzekeraars en de werkgevers. Ze proberen ons steeds van het kastje naar de muur te sturen. Dat pikken we niet meer en dus gaan de acties door.”

Extra budget

In een reactie op de stakingen hebben de werkgeversorganisaties de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en de Werkgeversorganisatie Zelfstandige Onafhankelijke Apotheken (WZOA) eerder aangegeven dat VWS-minister Agema moet ingrijpen om het cao-conflict dat is ontstaan op te lossen. ASKA en WZOA vragen de minister extra budget om loonachterstand weg te werken. Dat kan door een deel van eerdere besparingen terug te geven.

Volgens de werkgevers zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao vastgelopen omdat er over 2024 en 2025 een niet te overbruggen looneis van de vakbonden FNV en CNV ligt van omgerekend 30%.

 

 

 

 

 

Document acties

Back to top