FNV en CNV: vanmiddag staking in tien apotheken
In de tien openbare apotheken, zowel zelfstandige apotheken als ketenapotheken, leggen apotheekmedewerkers vanmiddag het werk neer tussen 13.30 uur en 17.30 uur. De apotheken zijn gevestigd in onder meer Katwijk, Rijnsburg en Lisse. “De apotheken sluiten de deuren”, zegt FNV-onderhandelaar Ralph Smeets. “We hebben de apotheken vrijdagavond geïnformeerd over deze staking, zodat ze maatregelen konden nemen om de zorg te laten doorgaan.”
In de Katwijkse Apotheek, een apotheek met vier vestigingen, staken vanmiddag alle dertig apotheekmedewerkers. Twee van de apotheken sluiten de deuren, maar in de andere twee gaat de spoedeisende zorg door, zegt eigenaar apotheker Piet Ooms. “Ook blijven we noodmedicatie leveren en farmaceutische zorg aan instellingen en hospices. Verder neemt de dienstapotheek na 17.00 uur de eerste-uitgiftes van vandaag over.”
Dat apothekersassistenten en andere apotheekmedewerkers vandaag staken voor een beter cao, vindt Ooms volkomen begrijpelijk, omdat ze volgens hem al jaren werken onder hoge druk door alle tekorten en problemen met het beleid van zorgverzekeraars. “Ik sta voor 150% achter deze staking. Het salaris moet omhoog en ze verdienen een moderne cao, daar moeten alle partijen met elkaar voor zorgen”, aldus Ooms, die benadrukt dat apothekersassistenten belangrijke zorgtaken vervullen. “Apothekersassistenten zijn een belangrijke spil in de eerstelijnsgezondheidszorg.”
Landelijke staking
Na de stiptheidsacties die vorige week zijn gestart door de vakbonden en die ook nu doorgaan, is hiermee de tweede fase ingegaan van lokale en regionale acties. “Na deze regio volgen de komende dagen meer apotheken in andere regio’s, en in de derde fase zullen we toewerken naar een landelijke stakingsdag”, aldus Smeets, die hoopt dit laatste middel niet nodig te hebben. “Maar helaas zitten de onderhandelingen voor een betere cao voor apotheekmedewerkers nog muurvast. Werkgevers komen niet in actie, ze wachten nog steeds op een reactie van de minister.”
Falend systeem
In een reactie op de stakingen in apotheken laten de werkgeversorganisaties de Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en de Werkgeversorganisatie Zelfstandige Onafhankelijke Apotheken (WZOA) weten dat VWS-minister Fleur Agema moet ingrijpen om het cao-conflict dat is ontstaan op te lossen.
In een persbericht schrijven de werkgevers dat de onderhandelingen voor een nieuwe cao Apotheken zijn vastgelopen omdat er over 2024 en 2025 een niet te overbruggen looneis van de vakbonden FNV en CNV ligt van omgerekend 30%. “Ook wij vinden dat apotheekmedewerkers recht hebben op een eerlijke beloning”, zegt WZOA-voorzitter Karin Beuning namens de werkgeversorganisaties. “We hebben er begrip voor dat er acties worden gevoerd, maar we zitten nu in een impasse doordat het systeem van apotheekbekostiging faalt.”
Verantwoorde apotheekzorg
De ASKA en de WZOA begrijpen de situatie van apotheekmedewerkers, maar geven aan ook zeer alert te zijn op de voortzetting van verantwoorde apotheekzorg. “Patiënten moeten hun medicijnen krijgen, ook tijdens stakingen”, aldus Beuning. Zorg die in overleg met de voorschrijver uitgesteld kan worden, wordt volgens de werkgevers mogelijk uitgesteld en het kan zijn dat patiënten tijdelijk naar een andere apotheek moeten.
De werkgeversorganisaties vragen de overheid in te grijpen, nadat ze voor de zomer al een eerste noodsignaal hadden afgegeven aan de toenmalige minister voor Medische Zorg Pia Dijkstra. Een tweede dringende oproep volgde in augustus aan VWS-minister Agema.
Extra budget
ASKA en WZOA vragen de minister extra budget om loonachterstand weg te werken. Dat kan door een deel van eerdere besparingen terug te geven. Daarnaast moeten zorgverzekeraars verplicht worden om apotheektarieven conform de overheidsbijdrage in de arbeidskostenontwikkeling (OVA) te indexeren, zodat de lonen meegroeien met de inflatie. Dat kan, volgens ASKA en WZOA, uit de budgettaire ruimte die de overheid hiervoor jaarlijks geeft aan zorgverzekeraars.
Ook moet er extra budget komen voor de inspanningen van apotheekmedewerkers zolang de geneesmiddelentekorten voortduren, en de minister moet er voor zorgen dat overheidsbesparingen – zoals pakketmaatregelen – niet ten koste gaan van budgetten voor apotheekzorg.