Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Geen meldingen overlijdens door (hydroxy)chloroquine tijdens corona

PW4 - 16-01-2024
Misselijkheid en verlenging van het QTc-interval zijn de meest gemelde bijwerkingen van (hydroxy)chloroquine bij de behandeling van COVID-19. Dat blijkt uit dertig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen tijdens de coronapandemie. Meldingen van overlijdens zijn niet bekend. Bij malaria en reuma zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam.
Geen meldingen overlijdens door (hydroxy)chloroquine tijdens corona

Aan het begin van de coronapandemie zijn de geneesmiddelen hydroxychloroquine en chloroquine ingezet bij een coronavirusinfectie. Dit werd later ontraden door verschillende gezondheidsorganisaties, aldus Lareb, dat vanaf 1 januari 2020 in totaal 28 meldingen van chloroquine en twee meldingen van hydroxychloroquine heeft ontvangen bij een behandeling van COVID-19. Het meest gemeld is misselijkheid (acht meldingen) en een verlenging van het QTc-interval op het ECG (vijf meldingen).

Bij de behandeling van een coronavirusinfectie is er een hogere dosering (hydroxy)chloroquine gegeven dan bij andere ziektes waar het normaal voor wordt gebruikt. Het risico op dosisgerelateerde bijwerkingen, waaronder QT-verlenging, is daarmee volgens Lareb wellicht hoger. Het is bekend dat hydroxychloroquine en chloroquine door het verlengen van het QTc-interval in zeldzame gevallen hartritmestoornissen kunnen veroorzaken. Een hartritmestoornis is één keer gemeld als bijwerking.

Malaria en reuma

Hydroxychloroquine en chloroquine worden al geruime tijd gebruikt voor de behandeling en profylaxe van malaria en andere aandoeningen zoals reuma. Vóór de coronapandemie ontving Lareb negentig meldingen van bijwerkingen bij chloroquine en 1071 bij hydroxychloroquine. Bij het gebruik van chloroquine zijn vooral huidreacties, reacties op het zenuwstelsel en psychische klachten gemeld. Bij hydroxychloroquine zijn huidreacties en maagdarmklachten gemeld.

Verlenging van het QTc-interval is bij chloroquine twee keer gemeld en bij hydroxychloroquine achttien keer. Voor hartritmestoornissen is dit één keer bij chloroquine en elf keer bij hydroxychloroquine.

Bij Lareb zijn geen overlijdens gemeld bij het gebruik van chloroquine. Bij hydroxychloroquine zijn er twee meldingen van overlijden: één patiënt overleed aan de gevolgen van cardiomyopathie (hartspierziekte) en één aan toxische epidermale necrolyse (een zeer ernstige reactie van huid en slijmvliezen). Beide zijn bekende zeldzame bijwerkingen van hydroxychloroquine.

Document acties

Back to top