Helft van deelnemers GLI verloor minimaal 5% gewicht
Met de GLI, die onder voorwaarden wordt vergoed, krijgen mensen begeleiding en advies over gezonde voeding, eetgewoontes en bewegen. Dit gebeurt bijvoorbeeld door aandacht te besteden aan voeding, beweging, slaap en stress. Sinds 2019 kunnen volwassen hiermee hun leefstijl en gedrag veranderen.
GLI is een programma van twee jaar en bestaat uit twee fases. Na de eerste fase, het behandeltraject van negen maanden, had 32% van de deelnemers een gewichtsverlies van minimaal 5%, na de tweede fase was dit opgelopen naar 47%. De resultaten van de eerste fase blijven daarmee behouden – of verbeteren zelfs tijdens de tweede fase – en een gewichtsverlies van minimaal 5% kan volgens de richtlijn Overgewicht en Obesitas als een betekenisvol verschil worden gezien, concludeert het RIVM.
Kwaliteit van leven
Naast het gewichtsverlies verbeterde ook de kwaliteit van leven verder na het behandeltraject. Tijdens de eerste fase kreeg de kwaliteit van leven 7,5 punten (op een schaal van 0 tot 100). Dit groeide door naar een stijging van 12,9 punten aan het einde van het programma. Volgens het RIVM laat deze forse stijging zien dat de GLI meer impact heeft dan op gewichtsverlies alleen.
Stijging deelnemers
Twee keer per jaar publiceert het RIVM nieuwe cijfers over de GLI, die afkomstig zijn uit declaratiedata van zorgverzekeraars. Sinds 2021 komt deze informatie ook uit het GLI-register op de website van het RIVM, met daarin gegevens van deelnemers.
Het aantal mensen dat in totaal met de GLI is gestart, steeg sinds het laatste rapport uit november 2023 van ruim 82.000 verder naar ruim 102.000, een stijging van 24%. Het aantal mensen dat in 2023 is begonnen is vergelijkbaar met 2022.