Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Helft patiënten tevreden over informatie over bijwerkingen

16-07-2024
Patiënten willen graag goed op de hoogte zijn van bijwerkingen en het beloop ervan en hierover informatie ontvangen voordat ze met hun geneesmiddel beginnen. Een meerderheid (53%) is tevreden over de informatie die ze nu krijgen, 47% is ontevreden. Dit blijkt uit een enquête van Bijwerkingencentrum Lareb.
Helft patiënten tevreden over informatie over bijwerkingen

Met de enquête, waaraan 1879 patiënten meededen. wilde Lareb nagaan wat zij precies willen weten als het om bijwerkingen gaat en hoeveel last zij ervan ondervinden. “Met de uitkomsten kunnen we de Bijwerkingmonitor en informatie over bijwerkingen verbeteren”, aldus het centrum.

Antwoorden op de vraag wat patiënten willen weten liepen uiteen van “Kun je iets doen zodat een bijwerking minder wordt”(77%) en “Gaat een bijwerking over”(71%) tot “Hoelang duurt een bijwerking”(67%).    

De enquête bestond uit twee delen. In het eerste deel werd gevraagd wat patiënten willen weten over het beloop van een bijwerking, in het tweede deel werd naar hun mening gevraagd over een vragenlijst waarmee Lareb de belasting van bijwerkingen in kaart brengt. De vragenlijst is onderdeel van de Bijwerkingmonitor.

Lareb zegt de vragenlijst op basis van de enquête-uitkomsten te zullen aanpassen. “Ook kunnen wij met de uitkomsten onze informatie over bijwerkingen nog meer laten aansluiten op de behoefte van de patiënt”, aldus het Bijwerkingencentrum.

Document acties

Back to top