Helft zorgpersoneel besteedt kwart tijd aan administratie
Medewerkers uit de zorgsector vinden veel van de administratieve taken overbodig of dubbelop, zoals vaak dezelfde formulieren invullen of administratie voor taken die niet zijn gericht op zorg en welzijn. Maar ook handelingen zoals pijn meten bij patiënten zonder pijn of dagelijkse schoonmaaklijstjes aftekenen, concludeert de vakbond.
Van de werknemers zegt 73% dat de tijd die ze besteden aan administratie de laatste vijf jaar is toegenomen. Belangrijkste redenen waarom de administratie niet minder wordt zijn, volgens de respondenten, de zorgverzekeraars die steeds meer eisen stellen (31%) en de eigen organisatie die om steeds meer registratie van werkzaamheden vraagt (20%). 14% zegt dat het komt door een gebrek aan vertrouwen in de professional; 17% geeft aan dat ze het gevoel hebben dat ze veel moeten verantwoorden of zich moeten indekken.
Ook vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) komen steeds meer eisen, stellen de onderzoekers.
Werkplezier
Verder verwacht 69% van de werknemers dat patiënten betere zorg en ondersteuning krijgen als ze minder administratie hoeven te doen. Slechts 12% denkt dat dat geen invloed heeft, en voor 74% neemt het werkplezier toe bij minder administratie.
De deelnemers aan het onderzoek vulden samen zo’n achtduizend ideeën in om de hoeveelheid administratie terug te brengen, variërend van ‘meer vertrouwen, minder controle’ en ‘stoppen met het dagelijks controleren van de koelkasttemperatuur’ tot ‘een systeem waarbij je één keer inlogt en per patiënt alles kunt registreren’.
Op de schop
62% van de werknemers die de administratiedruk bespreekt met leidinggevenden, werkgevers, opdrachtgevers of collega’s uit de OR heeft het idee dat niets met de input wordt gedaan; 22% van hen heeft het idee dat het wel wordt opgepakt, concludeert de vakbond, die benadrukt dat naast concrete oplossingen het hele beleid in de zorg rondom administratie en verantwoording op de schop moet. Om dit te bereiken moeten werkgevers en vakbonden in zorg & welzijn, zorgaanbieders, VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit om de tafel, aldus FNV.