Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Hoge dosis corticosteroïden ongunstig voor kankerpatiënten

PW35 - 22-08-2024
Met corticosteroïden de bijwerkingen van immuuntherapie behandelen kan een negatief effect hebben op de overlevingskansen van kankerpatiënten. Dit blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in samenwerking met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Hoge dosis corticosteroïden ongunstig voor kankerpatiënten

In het onderzoek werden de gegevens van bijna tweeduizend patiënten met verschillende vormen van kanker onderzocht. Zij hadden een melanoom, nierkanker, darmkanker, longkanker, slokdarmkanker of mesothelioom (asbestkanker) en kregen hiervoor immuuntherapie in de vorm van een checkpointremmer. Deze behandeling bestond uit een geprogrammeerde celdood-1 (PD1)-remmer en een cytotoxisch T-lymfocyt-geassocieerd antigeen 4 (CTLA4)-remmer.

Systemische corticosteroïden

Van de groep patiënten kregen rond de achthonderd mensen ontstekingsremmende middelen ter bestrijding van behandelingsgerelateerde bijwerkingen. Hiervoor zijn bij nagenoeg alle personen systemische corticosteroïden ingezet.

De onderzoekers zagen dat een hogere dosering prednisolon (1 en 2 mg/kg lichaamsgewicht) geassocieerd is met een slechtere progressievrije en algehele overleving dan een lagere dosis (0,5 mg/kg). Volgens hen pleit dit voor een heroverweging van de aanpak van de behandeling met corticosteroïden. Hun vervolgonderzoek zal zich richten op strategieën om behandelingsgerelateerde bijwerkingen optimaal te bestrijden zonder de effectiviteit van de immuuntherapie tegen te gaan.

Balanceren

Ook adviseren de onderzoekers bij voorkeur te starten met een lage dosis. In de praktijk wordt al gestreefd naar een zo laag mogelijke dosering als veilig om bijwerkingen te behandelen, zegt internist-oncoloog Jolien Tol van het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. “Dit onderzoek wijst ons behandelaars hier weer op. Het is wel balanceren, juist omdat deze immuungemedieerde bijwerkingen ernstig en zelfs levensbedreigend kunnen zijn. De richtlijn van de Europese vereniging van oncologen ESMO adviseert voor de behandeling van immuungemedieerde bijwerkingen vaak een prednisolondosering van 0,5 tot 1,0 mg/kg. Naar aanleiding van deze Utrechtse studie zal ik, mits de kliniek dit toelaat, kiezen om te starten met 0,5 mg/kg.”

Document acties

Back to top