Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ en Marktplaats samen door met bestrijden illegale medicijnen

27-08-2024
Marktplaats en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) hebben in de eerste helft van 2024 per maand gemiddeld 85 advertenties voor illegale (receptplichtige) geneesmiddelen verwijderd. Een toename van ruim 40% ten opzichte van 2023. Ook waarschuwt IGJ consumenten: ga naar je huisarts en haal medicijnen bij je apotheker.
IGJ en Marktplaats samen door met bestrijden illegale medicijnen

De toename is, volgens de IGJ, het resultaat van kennisdeling die onder meer is gebruikt voor technische maatregelen op Marktplaats en korte lijnen tussen de inspectie en het online platform. Hierdoor kunnen de twee organisaties snel en effectiever reageren en anticiperen op trends rondom geneesmiddelen.

De IGJ en Marktplaats zien de afgelopen periode dat met name afslankmedicatie, malariapillen, erectiemiddelen en slaapmedicatie populair zijn en te koop worden aangeboden. Ook wanneer er een tekort is aan een geneesmiddel, lijkt het online aanbod te stijgen, concludeert de inspectie, die deze maand de samenwerking met Marktplaats heeft verlengd.

Met zo'n 350.000 nieuwe advertenties per dag is Marktplaats het grootste online handelsplatform in Nederland. 

Bewustwording

De IGJ en Marktplaats werken sinds eind 2022 samen om de verboden online handel in (receptplichtige) geneesmiddelen terug te dringen en de bewustwording bij zowel kopers als verkopers te vergroten.

Aanleiding was de groei van het aantal advertenties op Marktplaats voor medicijnen. Samen ontwikkelen zij methodes om geneesmiddeladvertenties steeds beter te kunnen herkennen uit het gehele aanbod, aldus de IGJ.

Wanneer de inspectie een dergelijke advertentie ziet en meldt bij Marktplaats, wordt deze meteen verwijderd. De aanbieder krijgt een bericht van Marktplaats dat de advertentie op advies van de IGJ is verwijderd met daarbij informatie over de regelgeving.

Apotheker

De inspectie benadrukt dat de samenwerking met het online handelsplatform een belangrijke rol speelt bij het terugdringen van verboden handel in geneesmiddelen. Maar het allerbelangrijkste blijft dat consumenten zich niet laten verleiden om op deze manier medicijnen te kopen en te gebruiken: 'ga bij gezondheidsklachten naar je huisarts en haal medicijnen bij je apotheker’, aldus de IGJ.

 

 

 

Document acties

Back to top