Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IGJ: initiatief Even tot hier in strijd met de wet

PW16 - 10-04-2024
Een sympathiek initiatief, maar ook zorgelijk en risicovol, luidt de reactie van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op de oproep van tv-programma Even tot hier om inhalatoren in te leveren voor hergebruik. Er is namelijk geen zicht op de kwaliteit en veiligheid van de aangeboden medicijnen.
IGJ: initiatief Even tot hier in strijd met de wet

Volgens (Europese) wetgeving mogen eenmaal uitgegeven geneesmiddelen niet nogmaals worden uitgegeven, stelt de IGJ. “We zien in de praktijk helaas dat dit soort acties illegale handel in de hand werken of dat er bijvoorbeeld vervalsingen worden aangeboden, met alle risico’s van dien.”

Maar ook binnen de wet- en regelgeving zijn er mogelijkheden om patiënten die met geneesmiddelentekorten kampen te helpen, onderstreept de inspectie. “Wij hebben tekortenbesluiten afgegeven waaronder groothandels en apotheken geneesmiddelen uit het buitenland kunnen halen.”

Daarnaast wijst de IGJ erop dat passend voorschrijven en uitgeven door artsen en apothekers kan helpen, zodat de beschikbare medicijnen bij die patiënten terechtkomen waar de nood het hoogst is. “Ons advies aan mensen die medicijnen over hebben is: breng ze naar de apotheek. Veilige medicatie voor patiënten moet centraal staan, ook bij tekorten”, aldus de inspectie.

Gevaren

In een blog op de website van de IGJ schrijft hoofdinspecteur Henk de Groot het als mens en vader te begrijpen dat je wanhopig bent als je een kind met astma hebt en niet de juiste medicatie in huis hebt. “Als hoofdinspecteur van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zie ik echter ook de gevaren van een dergelijke actie en ik vind het belangrijk om hierop te wijzen. Als afnemer van ingezamelde astmamedicatie kun je niet zeker weten of het middel wel echt is, of het goed bewaard is geweest en of je het dus veilig aan je kind kunt geven.” 

De Groot wijst er verder op dat Nederland een solide systeem heeft van geneesmiddelencontrole zodat producten die bij de apotheek of drogist worden gekocht gegarandeerd van goede kwaliteit, veilig en effectief zijn.

“Hiervoor zijn strenge controles en regels opgesteld. Dat dit nodig is, blijkt uit de vele voorbeelden die we inmiddels hebben van geneesmiddelen die via online platforms of sociale media worden aangeboden”, stelt de hoofdinspecteur. “Medicijnen zien er van de buitenkant goed uit, maar bevatten regelmatig geen werkzame stof, of erger nog: een hele andere stof, met een andere werking. Dat brengt grote risico’s met zich mee voor de gezondheid van de gebruiker.” 

Voorraad Europa

Om medicijntekorten op te vangen werkt de inspectie met een heleboel partijen samen, schrijft De Groot verder. “Bij de salbutamol aerosol hebben we toestemming gegeven aan bedrijven en apothekers om deze medicijnen uit het buitenland te halen. Helaas spelen de tekorten daar ook, en is de voorraad in heel Europa beperkt. Daarom hebben apothekers, longspecialisten en huisartsen contact met elkaar om te kijken hoe de middelen het beste verdeeld kunnen worden onder patiënten die deze het hardste nodig hebben. En voor wie misschien een alternatief ook passend is.”

 

Document acties

Back to top