Internationale bijwerkingenweek in teken van goed medicijngebruik
Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat sommige bijwerkingen ontstaan doordat mensen geneesmiddelen verkeerd innemen of gebruiken, door miscommunicatie tussen patiënt en zorgverlener of omdat de patiënt zijn medicatie niet op de juiste tijd, juiste wijze of in de juiste dosering inneemt.
“Betrokken organisaties, zorgmedewerkers én medicijngebruikers hebben allemaal een rol bij goed gebruik van medicijnen”, benadrukt CBG-voorzitter Ton de Boer. Het is volgens hem belangrijk dat zorgverleners goede uitleg geven als ze medicijnen voorschrijven of verstrekken aan patiënten en dat medicijngebruikers zich aan de adviezen in de bijsluiter houden. “Door medicijnen op de goede manier te gebruiken, kun je sommige bijwerkingen voorkomen”, aldus De Boer.
Omeprazol
Hoe belangrijk het is om ook na goedkeuring van een medicijn mogelijke bijwerkingen in de gaten te blijven houden, onderstreept het CBG aan de hand maagzuurremmer omeprazol. Sinds januari 2022 geldt het advies de omeprazoldrank bij baby's te geven met een kleine hoeveelheid melk. Meldingen bij Bijwerkingencentrum Lareb lieten zien dat patiënten, in het bijzonder baby’s, problemen hadden met het doorslikken van de omeprazoldrank. De drank is voor baby’s te dik en te slijmerig waardoor ze zich erin kunnen verslikken. Na onderzoek heeft het CBG de fabrikant gevraagd in de bijsluiter het advies op te nemen om de drank met een kleine hoeveelheid melk in te nemen. “Daarmee is deze bijwerking te voorkomen”, aldus het CBG.
Melden
Patiënten, consumenten, apothekers, artsen en verpleegkundigen kunnen vermoedelijke bijwerking bij Bijwerkingencentrum Lareb melden via www.lareb.nl.
De internationale bijwerkingenweek is een initiatief van de WHO waar dit jaar 94 landen aan meedoen.