Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kabinet wil in najaar 2025 starten met prik tegen RS-virus

16-10-2024
Het kabinet wil in het najaar van 2025 starten met het vaccineren van zuigelingen tegen het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). De prik tegen het RS-virus – de RSV-prik – wordt toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Dat schrijft VWS-staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.
Kabinet wil in najaar 2025 starten met prik tegen RS-virus

Karremans volgt hiermee het advies op van de Gezondheidsraad dat alle baby’s in Nederland in hun eerste levensjaar beschermd moeten worden tegen het RS-virus, het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Het virus komt vooral voor in de winter en veroorzaakt infecties in de luchtwegen. “Hierdoor voorkomen we veel leed bij pasgeboren kinderen en hun ouder en wordt de druk op de zorg, zoals het aantal ziekenhuisopnames, verminderd”, aldus de staatssecretaris.

Het streven is in het najaar van 2025 te starten met het aanbieden van RSV-immunisatie aan alle kinderen in het eerste levensjaar in Nederland.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft geadviseerd de uitvoering onder te brengen bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), waarbij de voorlichting gezamenlijk door verloskundig zorgverleners en de JGZ verzorgd zal worden, aldus de staatssecretaris.

Document acties

Back to top