Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Kleine verhoogde kans op meningeoom bij medicijnen met MPA

10-10-2024
Patiënten die jaren een hogere dosis gebruiken van geneesmiddelen met medroxyprogesteronacetaat (MPA) lopen een iets hoger risico op meningeoom. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert artsen alert te zijn op symptomen van meningeoom en MPA niet voor te schrijven bij een meningeoom of een voorgeschiedenis van deze tumor.
Kleine verhoogde kans op meningeoom bij medicijnen met MPA

Uit onderzoek onder ruim 18.000 mensen in Frankrijk blijkt dat het risico op meningeoom – een zeldzame, vaak goedaardige tumor in het vlies rond de hersenen of het ruggenmerg – iets verhoogd is bij het gebruik van een hoge dosis van MPA, 100 mg of meer.

Dit hogere risico blijkt vooral aanwezig bij mensen die het geneesmiddel langere tijd gebruiken: drie jaar of langer. Omdat meningeoom een zeldzame ziekte is, is het extra risico ook klein, aldus het CBG. Bij het gebruik van een lagere dosis is geen verhoogd risico gezien. De adviezen zijn daarom niet van toepassing op de lagere doseringen van de tabletten met MPA.

Het CBG en het Europees Medicijnagentschap EMA zijn het eens met de conclusies van dit onderzoek. De wetenschappelijke productinformatie en de bijsluiter van medicijnen met MPA waarvoor dit van toepassing is, worden aangepast. Meningeoom komt in de lijst met bijwerkingen.

Advies zorgverleners

Zorgverleners krijgen het advies geneesmiddelen met een hoge dosis MPA niet voor te schrijven als anticonceptiemiddel of als niet-oncologische behandeling bij patiënten met een meningeoom of voorgeschiedenis van meningeoom. Ook moeten zij de behandeling met hoge dosis MPA stoppen als bij een patiënt de diagnose meningeoom wordt gesteld, en ze moeten alert zijn op klachten die kunnen wijzen op meningeoom bij patiënten die een hoge dosis MPA krijgen.

Bij een patiënt die MPA krijgt voor een oncologische indicatie is het advies te overleggen over het voortzetten van de behandeling. Patiënten krijgen het advies niet zomaar met het gebruik van het geneesmiddel te stoppen en eerst te overleggen met hun arts of apotheker.

Risico-informatie

De vergunninghouder van geneesmiddelen met MPA heeft een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) met belangrijke risico-informatie gestuurd naar de volgende zorgverleners: huisartsen, gynaecologen, verloskundigen, oncologen, openbaar apothekers en ziekenhuisapothekers.

Ook heeft het CBG in overleg met de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de beroepsverenigingen geïnformeerd.

Document acties

Back to top