Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Korter in ziekenhuis na plaatsing intrathecale pomp

25-07-2024
Door patiënten met spasticiteit via een pomp onderhuids lage doses van het spierontspannende middel baclofen toe te dienen, hoeven zij minder lang in het ziekenhuis te verblijven. Het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en thuisziekenhuis Care4Homecare zetten deze techniek in bij bijvoorbeeld MS-patiënten.
Korter in ziekenhuis na plaatsing intrathecale pomp

Voor plaatsing van de pomp verblijft de patiënt één dag in het Erasmus MC. Deze ingreep vindt plaats onder plaatselijk verdoving en sedatie onder de huid in de rug. In andere ziekenhuizen moeten patiënten volledig onder narcose gaan en is een ziekenhuisopname van een paar dagen nodig, volgens anesthesioloog-pijnspecialist Eugène Quant, die de pompen plaatst. Quant: ‘Dat is belastend, zeker als patiënten door hun aandoening zwaar zijn aangedaan.”

Na plaatsing gaan patiënten twee weken naar Rijndam Revalidatie. Hier leren ze omgaan met de pomp. Thuisziekenhuis Care4homecare, een organisatie die complexe medische behandelingen thuis aanbiedt, zorgt er vervolgens voor dat de pomp wordt nagevuld.

De pomp is verbonden met een streng beveiligde software waarmee de dosis wordt ingesteld. Bij toediening via de pomp is een duizendste van de orale dosis nodig.

Document acties

Back to top