Kosten basispakket stijgen in 2024 tot ruim 58 miljard
Ook de kosten voor wijkverpleging stijging flink, zo is de verwachting, met 6,1% tot € 3,3 miljard. Dit is deels het gevolg van cao-afspraken en de vergrijzing, wat leidt tot een grotere vraag naar ouderenzorg. Door het tekort aan wijkverpleegkundigen krijgt urgente zorg prioriteit, wat bijdraagt aan hogere kosten voor complexe zorg. De cijfers over het eerste kwartaal vormen de basis voor een raming van de kostenontwikkeling in de zorg voor heel 2024.
Zorginstituut Nederland schrijft verder dat de kosten voor huisartsen- en multidisciplinaire zorg met 10% stijgen, mede als gevolg van initiatieven zoals 'Meer Tijd Voor de Patiënt', onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (IZA).
Het volledig pakket thuis (vpt) is volgens het Zorginstituut sinds 2022 met 45% is gestegen in aantal cliënten, terwijl het aantal verpleeghuiscliënten slechts met 4% steeg. Dit komt door het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO), dat gaat over het anders organiseren van zorg voor ouderen met een indicatie verpleging en verzorging. Voor een deel van deze mensen is thuis blijven wonen met de juiste ondersteuning een goede optie.