Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lager doseren pembrolizumab en nivolumab vermindert CO2-uitstoot

11-11-2024
Door op basis van het gewicht van de patiënt de veelgebruikte oncolytica pembrolizumab of nivolumab te doseren dalen de kosten en vermindert de CO2-uitstoot, zonder in te leveren op de werkzaamheid van de medicijnen. Dat blijkt uit onderzoek van de apotheek van het Erasmus MC.
Lager doseren pembrolizumab en nivolumab vermindert CO2-uitstoot

In het Erasmus MC bepaalt het gewicht van de patiënt de dosis pembrolizumab en nivolumab, immuuntherapieën die toegediend worden via een infuuszak. In dit ziekenhuis zijn dat er zo’n 4700 per jaar.

Bij alles wat nodig is om één kankerpatiënt te behandelen met één dosis pembrolizumab of nivolumab komt, volgens het Erasmus MC, tot wel 140 kg CO2 vrij. Dat is ongeveer evenveel als bij een rit van 725 km in een benzineauto.

Uit eerder onderzoek van apotheker Ruben Malmberg in het Erasmus MC bleek dat door het doseren van pembrolizumab en nivolumab op basis van het gewicht alle patiënten bij elkaar minder medicijn nodig hebben dan wanneer apothekers de door de fabrikant geadviseerde standaarddosis volgen. Met deze manier van werken zijn de geneesmiddelen even effectief en het scheelt veel kosten, aldus het Erasmus MC.

Uitstoot berekenen

Het doseren op basis van het gewicht van de patiënt bespaart ook CO2, tot 11% bij nivolumab en 26% bij pembrolizumab, concluderen Malmberg en collega’s uit vervolgonderzoek, waarvan ze de resultaten hebben gepubliceerd in Lancet Planetary Health.

Voor het berekenen van de CO2-uitstoot hebben de onderzoekers alle stappen in het proces meegenomen, van de productie van de medicijnen in de fabriek, het reizen van patiënten en personeel naar het ziekenhuis, tot het energieverbruik van het gebouw waar de behandeling plaatsvindt, tot alle medische hulpmiddelen die nodig zijn voor het bereiden van één infuus, en het afval dat daarbij ontstaat.

Monoklonale antilichamen

Bijna alles bleek in het niets te vallen bij de productie van deze geneesmiddelen in de fabriek, die was genoeg voor 93% van de totale CO2-uitstoot. Dit komt vooral doordat bij de productie van de monoklonale antilichamen pembrolizumab en nivolumab veel meer energie nodig is dan bij het maken van bijvoorbeeld chemotherapeutica.

Met als gevolg veel meer uitstoot van CO2, aldus de onderzoekers, die voor hun onderzoek tevergeefs aanklopten bij de fabrikanten van pembrolizumab en nivolumab voor cijfers over de CO2-uitstoot tijdens het produceren. De cijfers zijn daarom gebaseerd op een studie van andere onderzoekers, die de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van nivolumab zelf berekenden.

Document acties

Back to top