Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

LCG ontvangt vierjarige subsidie voor strijd tegen tekorten

PW1en2 - 05-01-2024
Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), opgericht om de beschikbaarheid van essentiële ic-geneesmiddelen te borgen, heeft subsidie gekregen om de komende vier jaar door te gaan met de strijd tegen geneesmiddeltekorten. “We gaan ook onderzoeken wat we kunnen betekenen voor de openbare apotheken.”
LCG ontvangt vierjarige subsidie voor strijd tegen tekorten

Sinds de start in april 2020 aan het begin van de pandemie voorkomt het LCG dat er tekorten ontstaan aan essentiële ic-medicatie voor COVID-19. De stichting werd opgericht door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) en coördineert en monitort landelijk de inkoop, eigen bereiding en herverdeling tussen ziekenhuizen van COVID-19-medicatie en andere essentiële geneesmiddelen waaraan tekorten zijn.

Dat het ministerie van VWS een instellingsubsidie voor de komende vier jaar heeft toegekend - € 3,6 miljoen per jaar - , is volgens ziekenhuisapotheker en oud-NVZA-bestuurslid Joris Uges, voorzitter en oprichter van het LCG, een belangrijke erkenning voor deze van oorsprong crisisorganisatie. “Deze beschikking van het ministerie is een groot compliment voor ons team. We blijven vanaf 2024 een vaste waarde in de strijd tegen geneesmiddeltekorten, samen met ziekenhuisapothekers, medisch specialisten, groothandels en de farmaceutische bedrijven.”

Openbare farmacie

Uges, sinds vorig jaar werkzaam als bestuurder van Rijndam Revalidatie, benadrukt dat ook in de huidige tijd het werk van het LCG onverminderd belangrijk is, door recente tekorten in de ziekenhuizen aan bijvoorbeeld verteporfine, methotrexaat en bepaalde oncolytica. “Als er een tekort is in de beschikbare voorraad proberen we die met elkaar zo goed mogelijk in te zetten. Daarbij staan we constant in contact met alle inkoopgroepen en ziekenhuisapothekers in het veld. Wij coördineren en ondersteunen, maar uiteindelijk wordt het meeste werk gedaan door apothekers en medisch specialisten. Daar zit de kracht: het gebruiken en versterken van de bestaande structuren.”

Verder wil het LCG de komende jaren ook een platform worden om de doelmatige inzet van dure geneesmiddelen te bevorderen, bijvoorbeeld door het gebruik van zorgdata door ziekenhuisapothekers.

Op verzoek van VWS gaat de stichting ook meedenken over hoe de huidige structuur kan worden ingezet in de strijd tegen de geneesmiddeltekorten in de openbare farmacie. “We gaan onderzoeken wat we kunnen betekenen voor de eerste lijn. Ook hier weer samen met apothekers en partijen uit het veld, zoals bijvoorbeeld het platform PharmaSwap.”

Nieuwe voorzitter

Het LCG is in het begin van de coronacrisis gestart als crisisteam, met in totaal zo’n dertig medewerkers, onder wie apothekers en specialisten in ICT, logistiek en communicatie. Elk jaar opnieuw bepaalde VWS of subsidie werd toegekend aan het coördinatiecentrum, maar nu is er dus duidelijkheid voor de komende vier jaar. “We gaan het LCG verder ontwikkelen tot een duurzame organisatie die is verankerd in het zorglandschap. Verder hebben we met de NVZA een convenant gesloten en we willen met elk ziekenhuis formeel een samenwerkingsovereenkomst aangaan”, aldus Uges, die aankondigt per 1 februari aanstaande te stoppen als voorzitter en teamlid van het LCG. “Met deze erkenning van VWS hebben we de basis neergelegd, dat is een mooi moment voor mij om op te stappen.” Het is nog niet bekend wie Uges gaat opvolgen als voorzitter.

Het huidige LCG-team bestaat uit zo’n vijftien medewerkers, de meeste parttime, naast hun werk in de ziekenhuizen. Het LCG is gevestigd in de Domus Medica in Utrecht.

 

Document acties

Back to top