Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Meldingen van bijwerkingen direct na toedienen van bisfosfonaten

14-08-2024
Na inname of injectie van bisfosfonaten bij osteoporose kunnen griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid en koorts ontstaan. Ook kunnen patiënten pijn krijgen in botten en gewrichten. Dat blijkt uit meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Meldingen van bijwerkingen direct na toedienen van bisfosfonaten

De bijwerkingen die optreden bij het gebruik van bisfosfonaten, zoals alendroninezuur, risedroninezuur en zoledroninezuur, wordt een acute fase-reactie genoemd: een snelle en tijdelijke reactie in het lichaam waarbij cytokinen vrijkomen, wat zorgt voor een ontstekingsreactie waarbij griepachtige klachten en pijn kunnen optreden.

Volgens Lareb ontstaat een acute fase-reactie meestal alleen na een eerste toediening van bisfosfonaten, en de bijwerking komt vaker voor bij een injectie of infuus dan bij tabletten. Bij tabletten zijn de klachten meestal milder.

Uit meldingen die Lareb heeft ontvangen blijkt dat deze bijwerkingen bij sommige patiënten na iedere toediening terugkomen. De klachten houden meestal drie dagen aan en worden minder in sterkte.

Andere klachten

Gebruikers van bisfosfonaten melden ook andere terugkerende klachten dan klachten die passen bij een acute fase-reactie, zoals maag- en darmklachten, duizeligheid en psychische klachten. De terugkerende klachten beïnvloeden soms het dagelijkse leven, aldus Lareb.

Document acties

Back to top