Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Buikgriepklachten na toediening rotavirusvaccin

PW 39 - 16-09-2024
Na toediening van het rotavirusvaccin kunnen bij baby’s buikgriepachtige klachten zoals diarree en overgeven optreden. Deze klachten zijn gemeld bij Bijwerkingencentrum Lareb.
Buikgriepklachten na toediening rotavirusvaccin

De klachten die optreden na vaccinatie worden veroorzaakt doordat het rotavirusvaccin een milde vorm van een rotavirusinfectie opwekt. Het vaccin is een levend verzwakt virus dat via druppels in de mond wordt toegediend. Hierdoor kunnen baby’s tijdelijk last hebben van diarree en overgeven.

De klachten zijn meestal mild en verdwijnen vanzelf binnen enkele dagen. Klachten die langer duren en heftiger zijn komen meestal voor bij jonge kinderen tussen de zes en negen weken. In zeldzame gevallen kunnen baby’s uitdrogen, wat ziekenhuisopname vereist. Het Lareb adviseert bij vermoeden van uitdroging altijd contact op te nemen met een arts.

Sinds begin 2024 worden baby’s vanaf zes weken oud binnen het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) gevaccineerd tegen het rotavirus. Dit biedt bescherming tegen gastro-enteritis veroorzaakt door verschillende typen van het virus.

Document acties

gearchiveerd onder: rotavirusvaccin, lareb, vaccin, 2020, 2019
Back to top