Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe antilichamen ontdekt tegen ziekenhuisbacterie

PW40en41 - 27-09-2024
In de strijd tegen de gevaarlijke bacterie Klebsiella pneumoniae, een van de grootste veroorzakers van geneesmiddelresistente infecties, hebben onderzoekers 29 nieuwe antilichamen ontdekt die deze bacterie kunnen neutraliseren. Dat meldt het UMC Utrecht.
Nieuwe antilichamen ontdekt tegen ziekenhuisbacterie

Volgens de onderzoekers opent deze ontdekking nieuwe wegen voor de ontwikkeling van effectieve behandelingen, een essentiële stap in de aanpak van antimicrobiële resistentie (AMR).

Een veelbelovende methode in de strijd tegen klebsiella pneumoniae is het versterken van het immuunsysteem met antilichamen, door middel van vaccinaties, waarbij het lichaam zelf antilichamen aanmaakt, of door de directe toevoeging van therapeutische antilichamen.

In plaats van de gebruikelijke methode waarbij onderzoeker B-cellen, de producenten van antilichamen, kleuren met gezuiverde antigenen, gebruikten de onderzoekers van het UMC Utrecht volledige, levende bacteriën om de B-cellen te kleuren. Hierdoor bleven de antigenen in hun natuurlijke staat, wat resulteerde in een realistischer beeld van de interactie tussen bacteriën en antilichamen en het identificeren van 29 nieuwe antilichamen tegen klebsiella pneumoniae.

Nieuwe hoop

Uit de studie in het UMC Utrecht bleek dat sommige antilichamen niet alleen zelfstandig effectief zijn, maar ze elkaar ook versterken in hun vermogen om de bacterie te bestrijden. Deze bevindingen kunnen de ontwikkelingen van antilichamen aanzienlijke versnellen en beter richting geven, aldus de onderzoekers, die stellen dat deze studie nieuwe hoop biedt op nieuwe behandelingen tegen dodelijke ziekenhuisinfecties.

Document acties

gearchiveerd onder: antilichamen, ziekenhuisbacterie
Back to top