Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuwe doseringen amoxicilline en sotalol bij zwangerschap

15-10-2024
Omdat amoxicilline tijdens de zwangerschap sneller wordt uitgescheiden, is het niet logisch dat zwangere vrouwen tot nu toe een lagere dosering kregen. Het aangepaste advies is om de dosering gelijk te trekken met de dosering van niet-zwangere gebruikers. Dat meldt Moeders van Morgen Lareb.
Nieuwe doseringen amoxicilline en sotalol bij zwangerschap

Door zwangere vrouwen sotalol te geven, kunnen hartritmestoornissen bij het ongeboren kind worden behandeld. Ook voor deze bètablokker staat op de Lareb-website een aangepast doseringsadvies met aanwijzingen hoe de dosering aan te passen op de individuele situatie.

Deze nieuwe doseringsadviezen voor amoxicilline en sotalol tijdens de zwangerschap komen uit het onderzoek ‘Model Aangepaste Doseringen voor Alle Moeders’ (MADAM), een onderzoek dat is opgezet om geschikte medicijndoseringen te vinden voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen. Het onderzoek is een samenwerking van het Radboudumc, Maastricht UMC+ en Moeders van Morgen Lareb.

Kenniscentrum

Eerder dit jaar is ook het eerste aangepast doseringsadvies voor het antidepressivum sertraline door Lareb online gepubliceerd. In de komende jaren zullen daar nog adviezen voor andere veelgebruikte geneesmiddelen bijkomen, aldus Lareb.

Moeders van Morgen Lareb, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb, is het kenniscentrum van geneesmiddelgebruik bij een kinderwens, de zwangerschap en tijdens de borstvoeding.

Document acties

Back to top