Nieuwe geneesmiddelen vergroten kans op overleving kankerpatiënt
Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nederlandse Kankerregistratie (NKR) voor de periode 2020-2022, gepubliceerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Het centrum spreekt van een “bemoedigende stijging”. Van alle patiënten bij wie in de periode 2018-2022 kanker is vastgesteld, zal ruim twee derde (68%) de eerste vijf jaar na de ziekte overleven.
Bij patiënten met solide tumoren is de driejaarsoverleving in de afgelopen twintig jaar met 11 procentpunten gestegen, van 60% in 2000-2004 naar 71% in 2020-2022. Vooral bij longkanker, nierkanker, sarcomen, slokdarmkanker en keelholtekanker zijn grote verbeteringen te zien.
De afgelopen decennia werden tientallen nieuwe geneesmiddelen geïntroduceerd. Bij sommige kankersoorten was daarvan eerder al een positief effect te zien, aldus het IKNL. Bij longkanker is het effect vooral zichtbaar in de meest recente periode (2020-2022); met name sinds 2017 kwamen hiervoor nieuwe geneesmiddelen beschikbaar.
Het IKNL wijst erop dat niet alle patiënten baat hebben bij nieuwe geneesmiddelen. “Soms hebben middelen een beperkt levensverlengend effect of werken slechts bij een deel van de patiënten. Beter inzicht in bij wie nieuwe geneesmiddelen niet effectief zijn, kan patiënten onnodige bijwerkingen besparen”, aldus het centrum.